Samfund

Nyt rovdyr i den danske natur: Sjakalen for første gang set i Danmark

En danmarkshistorisk nyhed er fundet trafikdræbt nær Karup i Jylland. I dag er det nemlig blevet bekræftet, at dyret er en såkaldt guldsjakal.

Guldsjakaler er et hundedyr, der ifølge Danmarks Naturfredningsforening er lidt større end en ræv og lidt mindre end en golden retriever.

Sjakalen er ikke tidligere set i Danmark, men ifølge foreningen har der i Tyskland været set flere guldsjakaler den seneste tid.

Skal drøfte fremtiden

Præcis hvordan eller hvorfor dyret er kommet til Danmark, er endnu uvist.

Danmarks Naturfredningsforening vurderer dog, at det sandsynligvis er de samme naturlige ledelinjer, som har ledt ulvene til nordpå, der har fået sjakalen til Danmark. Der er - groft sagt – en nordvestlig gående grøn korridor af skove og naturområder, der går fra Sachsen NV mod Danmark. På den vis er der opstået en ”natur-motorvej” til Danmark.

- Det er altid vildt spændende og ganske sjældent at få nye arter af pattedyr i den danske natur. Vi har dog senest oplevet at få både mårhund og ulv.

- Mårhunden er vi ikke glade for, mens ulven, der er en hjemmehørende art, skal beskyttes. Nu skal vi have drøftet, hvordan vi griber det an, hvis der er flere, eller hvis der kommer flere sjakaler, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Ikke farlig

Guldsjakalen er den største af de tre sjakal-arter, og den naturlige udbredelse udgøres af et enormt bælte løbende fra Myanmar i øst og helt over til det nordlige Italien.

Sjakalen spiser små til mellemstore dyr som harer og små rådyr og fugleæg, insekter og frugt. Den er ikke farlig for mennesker.

En sjakal bliver 60 til 110 centimeter lang og vejer mellem syv og 15 kilo.