Samfund

Ny lov betyder mange flere indsamlinger i 2016

Du skal finde endnu flere småpenge frem, hvis du skal glæde alle indsamlere i 2016. Scanpix

 I 2016 kan danskerne vente sig mange ring på dørklokken fra personer udstyret med indsamlingsbøsser.

Flere organisationer har nemlig benyttet sig af den nye indsamlingslov fra sommeren 2014, der gav organisationer lige mulighed for at søge om at lave gade- og husstandsindsamlinger. I 2016 vil danskerne således få besøg ved hoveddøren tolv gange mod otte i 2015, og tæller man de regionale indsamlinger med, vil der i alt i 2016 blive ringet på dørene 16 gange hos flere danskere i hovedstadsområdet mod 11 gange i år, skriver Kristeligt Dagblad.

Lang forberedelse

Af de nye indsamlere næste år er blandt andre Læger Uden Grænser, Amnesty International og Kirkens Korshær, og ifølge Indsamlingsnævnet er der kommet syv nye ansøgninger om hus- og gadeindsamlinger i 2017.

Hos Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, har man været spændte på, hvor mange der ville benytte sig af den nye lov, og stigningen er ifølge generalsekretær Robert Hinnerskov stor.

- Det tager noget tid at få forberedt en indsamling, og derfor ser vi først betydningen af den nye lov på antallet af indsamlinger i 2016. Det er spændende, at flere har meldt sig, og til vinter vil vi samle op på de første erfaringer. Indsamlinger er ressourcekrævende, men tager man temperaturen på giver-Danmark lige nu, kan man konstatere, at danskerne donerer mange penge og er ganske handlekraftige. Derudover er indsamlinger ikke kun et økonomisk redskab, men også en unik anledning for organisationer til at markere sig, siger han.

Afhængige af frivillige

Frelsens Hær har takket være den nye indsamlingslov sin første husstandsindsamling i København i næste weekend, fortæller informationschef Lars Lydholm til Kristeligt Dagblad.

Ifølge konsulent Stig Fog, der arbejder med kommunikation og fundraising, kan netop de frivillige blive den store udfordring ved det stigende antal indsamlinger.

- Indsamlingerne har den fordel, at man får fat i den gruppe, som ikke ville have bidraget af sig selv, og det kan give mange ekstra penge. Men organisationerne er alle afhængige af frivillige, og også af de samme frivillige, da mange melder sig som indsamlere for flere organisationer. Der vil være en grænse for, hvor mange dage om året de gider at samle ind, siger han.