Samfund

Betjent på TV 2-optagelser om flygtninge: Det kommer fra vores regering

Onsdag aften udspillede der sig kaotisk scener i Rødby, hvor cirka 240 flygtninge og migranter nægtede at forlade et tog og samtidig fik flere modstridende oplysninger fra politiet på stedet.

De mange flygtninge og migranter fik dog til sidst den besked, at de fik lov til at rejse videre uden at blive stoppet af politiet. Samme besked fik en gruppe ophidsede mennesker, herunder den kendte salafist Adnan Avdic, der opholdt sig på perronen i Rødby. På optagelser foretaget af TV 2 onsdag aften fik de således af en betjent at vide, at ’det kommer fra vores regering.’

- Det er en aftale nu. Det kommer fra vores regering af, at svenskerne tager imod de her mennesker, lyder det fra betjenten.

Fra politikommissær John Andersen fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi lød det efterfølgende:

- Det var ikke på politiets direkte opfordring, at de forlod toget. Men de blev i hvert fald ikke stoppet. Så det kan du godt kalde frit lejde, når de får at vide, at de må gå, siger han til Ritzau.

- Hvor de er taget hen, ved jeg ikke. Jeg tror, at de er blevet hentet af private biler eller har taget taxi videre. Vi overvåger dem ikke mere, siger han til Ritzau.

- Vi ville ikke tømme toget med magt. Det har hele tiden været fremgangsmåden, at vi ikke vil bruge fysisk magt over for flygtninge, der kommer til landet, siger han.

Politiinspektør afviser betjents udmelding

Politiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver afviser torsdag morgen overfor TV 2 sin medarbejders udmelding til gruppen af mennesker.  

”Jeg vil gerne afvise den kommentar, som en af mine medarbejdere kom med i går aftes. Det er ikke korrekt, at instruksen om at give flygtninge og migranter frit lejde kommer fra regeringens side. Det er en beslutning, der blev taget af Rigspolitiet. Det er naturligt, at et menneske, der står i en yderst presset situation. reagerer med ekstra tyngde.

Efter meldingen fra betjenten kørte mindst to biler - herunder salafisten Adnan Advic - fra Rødby med flygtninge og migranter til Øresundsbroen i Sverige, hvorefter de blev anholdt for menneskesmugling.

Det er ikke regeringens beslutning

TV 2's politiske kommentator, Thomas Funding, oplyser, at meldingen fra Christiansborg er, at det er politiet, der har ændret taktik:

- Vi hører fra regeringskilder, at det ikke er en politisk beslutning foretaget af regeringen - og at den står for politiets egen regning, oplyser Thomas Funding.

Han siger videre:

- Det er lidt interessant, for da problematikken begyndte hørte vi fra regeringskilder, at der var en af to muligheder i forhold til flygtningene, der kom til landet: Enten lod de sig registrere og søgte om asyl i Danmark. Eller de blev sendt tilbage til det seneste land, hvor de havde sikker gennemrejse, altså Tyskland. Men nu begynder politiet at operere med en tredje mulighed - at lade dem gå fri.

Han fremhæver, at der stadig ikke er en politisk aftale med Sverige, ligesom situationen lige nu konflikter med Dublin-forordningen.

Artiklen fortsætter under videoklippet:

Flere modstridende udmeldinger

I løbet af aftenen kom politiet med flere forskellige udmeldinger omkring flygtningene i toget. Flygtningene fik blandt andet at vide, at de ville blive ført over i et andet tog, hvorefter de ville blive kørt til Sverige. 

På et pressemøde sent onsdag aften fortalte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, at politiet efter udlændingeloven kun har hjemmel til at tilbageholde udlændingene i op til tre gange 24 timer, men at man herefter ikke kan forhindre folk i at rejse til andre lande. Det kan du læse mere om her.

Artiklen fortsætter under videoklippet:

Omkring 400 personer er fortsat indkvarteret på en skole i Rødbyhavn. Først i løbet af torsdagen bliver der taget stilling til, hvad der skal ske med dem.

Tog aflyst til Tyskland fra Rødby Færge

Tidligere onsdag aften oplyste Rigspolitiet, at færgetrafikken mellem Rødbyhavn og tyske Puttgarden var indstillet af sikkerhedsmæssige grunde - noget, som færgeselskabet Scandlines ikke kunne bekræfte.

Men natten til torsdag oplyser DSB, at man ikke kan komme med toget, hvis man torsdag skal til Tyskland via Rødby Færge.

- EuroCity-togene kører kun mellem Københavns Hovedbanegård og Rødby Færge. De er aflyst mellem Puttgarden og Hamburg. Det er ikke muligt at gå til og fra færgen i Rødby Færge og Puttgarden, skriver DSB i en pressemeddelelse.

- Vi forventer, at togene kører normalt til og fra Tinglev og videre mellem Tinglev og Padborg/Flensborg, står der videre.

Sådan har flygtningesituationen udspillet sig onsdag

  • Rigspolitiet oplyser, at der fra søndag morgen til onsdag aften er ankommet over 3000 udlændinge til Danmark. Størstedelen har ikke ønsket at søge asyl her i landet.
  • Rødby

    Natten til onsdag ankom et tog efter lang tids forsinkelse til Rødby. Omkring 100 flygtninge og migranter nægtede at forlade toget, som politiet har bevogtet siden. Onsdag formiddag ankom endnu et tog med omkring 140 flygtninge og migranter til Rødby. Også dette tog bevogtes af politiet. Onsdag eftermiddag flygtede mellem 25 og 30 personer fra togene. Størstedelen er siden blevet anholdt. Senere på eftermiddagen lagde en færge til med et tog med yderligere 100 flygtninge og migranter ombord. De lod sig flytte til en bus for at blive kørt væk og registreret. Sent onsdag aften stak flere flygtninge af fra togene, og ved 23-tiden lod politiet dem gå og køre væk i private biler.

  • Padborg

    Et tog med omkring 75 flygtninge og migranter ankom onsdag til Padborg. De nægtede at lade sig registrere i Danmark. Omkring 300 flygtninge og migranter udvandrede fra Frøslev Skole og er på vej nordpå ad motorvej E45. Omkring klokken 15:15 onsdag ankom endnu et tog med omkring 150 flygtninge og migranter til stationen.

  • Andre steder

    I Grenå er den første dansker anholdt for menneskesmugling. En 41-årig mand forsøgte at fragte fem udlændinge til Sverige med færgen. På Øresundbroen har toldere iværksat eftersøgning af biler for at forhindre menneskesmugling. DSB oplyste, at man på ordre fra politiet har indstillet al togtrafik mellem Danmark og Tyskland på ubestemt tid.