Total forvirring: Politiet lader flygtninge køre væk i biler

Der har onsdag aften hersket kaotiske tilstande og vild forvirring i Rødbyhavn, hvor omkring 240 flygtninge og migranter siden tidligt i morges har væ

Der har onsdag aften hersket kaotiske tilstande og vild forvirring i Rødbyhavn, hvor omkring 240 flygtninge og migranter siden tidligt i morges har været tilbageholdt i to tog.

Flygtningene har nægtet at forlade toget, da de ikke ville registreres i Danmark, men i Sverige. Dette har politiet dog løbende nægtet kunne lade sig gøre.

Men kort før klokken 23 er politiet, der har vogtet tæt om togene dagen igennem, begyndt at lade personer forlade toget. De bliver netop nu kørt væk i private danskere i deres biler.

- Politiet har simpelthen givet op og lader de her flygtninge forlade toget, fortæller TV 2's reporter Rasmus Tantholdt.

Total forvirring
At de mange flygtninge nu får lov at forlade togene og køre væk, er kulminationen på et kaotisk forløb, hvor det i flere timer har fløjet rundt med modstridende meldinger fra politiet.

Klokken 21 forlød det det, at der var opblødning på vej. Foran den fremmødte presse fortalte indsatslederen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at man var i gang med at informere de 240 personer om, at de ville blive ført over i et andet tog, som ville køre dem til Sverige.

Efter indsatslederens oplysninger skulle toget køre fra Rødbyhavn klokken 22.45. Det kunne rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg dog ikke bekræfte, da han klokken 21.30 afholdt et kort pressemøde om den aktuelle situation.

- Forvirringen er total. Flygtningene i toget har fået at vide af politiet, at de vil blive kørt til København, hvorfra det for nogens vedkommende ville være muligt at komme videre til Sverige, fortalte TV 2s reporter Rasmus Tantholdt fra det ene af de to tog.

Politi vil ikke uddybe beslutning
Meldingen om, at toget onsdag aften ville køre mod København og Sverige medførte jubel, men stemningen blev vendt da politiet trak i land. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyste kort før klokken 23 på Twitter, at man ikke kunne bekræfte, at der i løbet af natten kører tog mod København fra Rødbyhavn.

Samme melding blev givet på stationen i Rødbyhavn, men kort efter lod politiet altså flygtninge forlade toget og køre væk.

- Vi kan bekræfte, at de får lov at gå, som I selv kan se det. Baggrunden er udmeldingen fra rigspolitichefen tidligere på aftenen, fortæller vicepolitiinspketør Søren Ravn-Nielsen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV 2 uden at ville uddybe.

Han henviser i stedet til den seneste pressemeddelelse. Her fremgår det dog blot, at flygtningene skal vende tilbage og overnatte i toget.

På sit pressemøde tidligere på aftenen fortalte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, at politiet efter udlændingeloven kun har hjemmel til at tilbageholde udlændingene i op til tre gange 24 timer, men at man herefter ikke kan  forhindre folk i at rejse til andre lande.

De 240 personer fra togene i Rødbyhavn har som nævnt været i Danmark siden tidligt onsdag morgen.

Sådan har flygtningesituationen udspillet sig onsdag

 • Rigspolitiet oplyser, at der fra søndag morgen til onsdag aften er ankommet over 3000 udlændinge til Danmark. Størstedelen har ikke ønsket at søge asyl her i landet.
 • Rødby
  Natten til onsdag ankom et tog efter lang tids forsinkelse til Rødby. Omkring 100 flygtninge og migranter nægtede at forlade toget, som politiet har bevogtet siden.
  Onsdag formiddag ankom endnu et tog med omkring 140 flygtninge og migranter til Rødby. Også dette tog bevogtes af politiet.
  Onsdag eftermiddag flygtede mellem 25 og 30 personer fra togene. Størstedelen er siden blevet anholdt.
  Senere på eftermiddagen lagde en færge til med et tog med yderligere 100 flygtninge og migranter ombord. De lod sig flytte til en bus for at blive kørt væk og registreret.
  Sent onsdag aften stak flere flygtninge af fra togene, og ved 23-tiden lod politiet dem gå og køre væk i private biler.
 • Padborg
  Et tog med omkring 75 flygtninge og migranter ankom onsdag til Padborg. De nægtede at lade sig registrere i Danmark.
  Omkring 300 flygtninge og migranter udvandrede fra Frøslev Skole og er på vej nordpå ad motorvej E45.
  Omkring klokken 15:15 onsdag ankom endnu et tog med omkring 150 flygtninge og migranter til stationen.
 • Andre steder
  I Grenå er den første dansker anholdt for menneskesmugling. En 41-årig mand forsøgte at fragte fem udlændinge til Sverige med færgen.
  På Øresundbroen har toldere iværksat eftersøgning af biler for at forhindre menneskesmugling.
  DSB oplyste, at man på ordre fra politiet har indstillet al togtrafik mellem Danmark og Tyskland på ubestemt tid.