Samfund

Motorvej over Lolland genåbner: Gående migranter er væk

En strækning på 29 kilometer af Motorvej E47 - kendt som Sydmotorvejen - er natten til tirsdag genåbnet på Lolland.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Strækningen fra Sakskøbing til Rødbyhavn blev ved 20-tiden lukket af sikkerhedsmæssige årsager for at beskytte de flygtninge og migranter, der havde valgt at benytte vejen som rute.

- Vi har kørt strækningen igennem, og vi har nu vurderet, at der ikke er flere derude. Dem vi fandt, har vi kørt til en skole og sportshal i Rødby. Der befinder sig cirka 200 nu, siger Anne Mette Hoppe Søe fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Politiinspektør Kim Kliver oplyser, at det ikke har været nogen let opgave for politiet at håndtere den pludselige flygtninge- og migrantstrøm.

- Det har været en meget vanskelig opgave, som vi har forsøgt at håndtere med størst mulig empati og professionalisme, siger han i en pressemeddelelse.

Mange private borgere har i løbet af mandagen hjulpet migranter og flygtninge, men politiet understreger, at der er grænser for, hvor langt hjælpen må gå.

- Vi har fået forlydender om, at der har været flere private borgere, der har fragtet en del af udlændingene videre. Det måske det, der er sket på trods af advarsler om, at det faktisk er ulovligt, siger Kim Kliver.

Han henviser til, at de 200 personer, der er indkvarteret i Rødby, er langt færre end det antal, der er kommet til Danmark med færgen de seneste dage som migranter eller flygtninge.

FAKTA: Så mange migranter kom til Danmark mandag

 • Politiet anslår, at mellem 825 og 850 migranter og flygtninge kom til Danmark mandag.

  Mandagen igennem har politiet ved den danske grænse modtaget flere hundrede migranter og flygtninge, der har krydset grænsen.

  Ifølge en rundringning til politikredse på ruten mellem Tyskland og Sverige anslår politiet, at der mandag ankom mellem 825 og 850 migranter og flygtninge til Danmark.

 • Her er, hvad politikredsene anslår, de har modtaget:

  Sydsjælland og Lolland-Falster Politi: 560-570.

  Syd- og Sønderjyllands Politi: 255-270. Heraf er op imod 20 samlet i et tog, der holder på Padborg station. De nægter at komme ud, fordi de ikke vil registreres i Danmark.

  Københavns Politi: 9

  Fyns Politi: 1

 • Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby på Lolland. Dermed anslår politiet der, at de i Rødby har modtaget omkring 800 de sidste to dage. Omkring 300 af dem, anslår politiet, befinder sig forskellige steder på Lolland, nogle af dem er på vej til Sverige.

  Mandag eftermiddag var 160 af de registrerede migranter og flygtninge ankommet til Center Sandholm - bedre kendt som Sandholm-lejren.

 • Kilder: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Fyns Politi, Københavns Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Omegns Politi.