Samfund

Her ankommer de første flygtninge til København - 300 forsvundet sporløst

Se flere billeder og video hos Local Eyes

Kort før midnat ankom det første tog med flygtninge til Københavns Hovedbanegård.

Toget kom fra Rødby, og efter ankomsten registrerede Københavns Politi 30 personer, heraf 28 asylansøgere, som efterfølgende er blevet kørt med bus mod Asylcenter Sandholm.

- Derudover har vi frihedsberøvet to personer for ulovligt ophold, da de ikke ønskede at søge om asyl. De bliver overdraget til Udlændingeservice, som skal afgøre, om de skal udvises med indrejseforbud og tilbagevises, til hvor de kom fra, siger vagtchef Kristian Aaskov fra Københavns Politi til TV 2.

Han oplyser, at ankomsten og registreringen foregik stille og roligt og uden problemer.

300 fra Rødby er forsvundet sporløst

Samtidig er yderligere 20 flygtninge natten til tirsdag blevet stoppet af politiet nær den dansk-tyske grænse. Personerne er nu indkvarteret på en skole i Padborg. Det oplyser Jan Lambertsen, vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, til Ritzau.

Politikredsene anslår samlet, at mellem 825 og 850 migranter og flygtninge kom til Danmark i løbet af mandagen. Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby på Lolland. Dermed anslår politiet der, at de alene i Rødby har modtaget omkring 800 de sidste to dage.

Omkring 300 af dem er forsvundet fra myndighederne, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tirsdag morgen til Ritzau. De vurderes at befinde sig forskellige steder på Lolland eller at være på vej til Sverige.

 - Vi har fået forlydender om, at der har været flere private borgere, der har fragtet en del af udlændingene videre. Det er måske det, der er sket på trods af vores advarsler om, at det faktisk er ulovligt, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Mange kørt tilbage til Rødby i nat

Tirsdag eftermiddag blev en del af Sydmotorvejen lukket af politiet af sikkerhedsmæssige årsager for at beskytte de flygtninge og migranter, der havde valgt at benytte vejen som rute.

Motorvejen blev genåbnet natten til tirsdag, og omkring 200 blev kørt til en nedlagt skole i Rødby, hvor det skal registreres, hvem der søger asyl, og hvem der skal sendes tilbage, hvor de kom fra. Skolen er bevogtet af adskillige betjente.

- Vi er transitkommune, og vi stiller skolen til rådighed for, at politiet kan bruge den som base. Der er plads nok, og det stiller vi gerne til rådighed, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S) til TV 2.

Tirsdag morgen er der stille og roligt i Rødby, fortæller TV 2s reporter på stedet.

FAKTA: Så mange migranter kom til Danmark mandag

 • Politiet anslår, at mellem 825 og 850 migranter og flygtninge kom til Danmark mandag.

  Mandagen igennem har politiet ved den danske grænse modtaget flere hundrede migranter og flygtninge, der har krydset grænsen.

  Ifølge en rundringning til politikredse på ruten mellem Tyskland og Sverige anslår politiet, at der mandag ankom mellem 825 og 850 migranter og flygtninge til Danmark.

 • Her er, hvad politikredsene anslår, de har modtaget:

  Sydsjælland og Lolland-Falster Politi: 560-570.

  Syd- og Sønderjyllands Politi: 255-270. Heraf er op imod 20 samlet i et tog, der holder på Padborg station. De nægter at komme ud, fordi de ikke vil registreres i Danmark.

  Københavns Politi: 9

  Fyns Politi: 1

 • Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby på Lolland. Dermed anslår politiet der, at de i Rødby har modtaget omkring 800 de sidste to dage. Omkring 300 af dem, anslår politiet, befinder sig forskellige steder på Lolland, nogle af dem er på vej til Sverige.

  Mandag eftermiddag var 160 af de registrerede migranter og flygtninge ankommet til Center Sandholm - bedre kendt som Sandholm-lejren.

 • Kilder: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Fyns Politi, Københavns Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Omegns Politi.

Migrant, flygtning eller asylansøger?

Migranter

En person, der er rejst til et andet land. Årsagen kan være uskyldig, men det kan også være, krig, fattigdom eller noget tredje.

Illegal indvandrer

En person, der rejser ind i et land uden om myndighederne.

Asylansøger

En person, der henvender sig til myndighederne og beder om asyl.

Afvist asylansøger

Personer, der får nej til asyl og derfor skal forlade landet, hvor de søgte om asyl.

Flygtning

En person, der har fået asyl, fordi vedkommende forfølges i sit hjemland. Personen får status som flygtning og får herefter særlige rettigheder. Betegnelsen bruges af nogle også generelt om de tusindvis af mennesker, som er på vej mod Europa. Nogle politikere er ofte forsigtige med på forhånd at bruge ordet, da de frygter, at der kan ligge et løfte om eller en pligt til at hjælpe. For nylig indgik Frankrig og Storbritannien en aftale om krisen ved Calais. Aftalen er på 3400 ord. Ordet "migrant" bruges 36 gange, "flygtning" bruges slet ikke.

Kilde: AFP