Samfund

Flygtningestrøm giver ekstra kontrol ved dansk-tysk-grænse

Kontrollen ved den dansk-tyske grænse er blevet skærpet på grund af det usædvanligt store antal migranter og flygtninge, der mandag er blevet stoppet af politiet på togstationen i Padborg nogle få kilometer fra grænsen.

Det oplyser vicepolitiinspektør Jan Lambertsen fra Syd-og Sønderjyllands Politi.

- Vores fokus på grænsen er øget. Vi har øget kontrollen med togene og i det hele taget opgraderet kontrollen med al indrejse. Også biler, siger han til Ritzau en times tid efter midnat.

Han understreger, at der ikke er indført grænsekontrol, som man kendte det før i tiden.

- Det må vi jo ikke. Men vi må gerne øge kontrollen i baglandet, og det er vi også forpligtet til, siger Jan Lambertsen.

Han forudser, at der natten til tirsdag ikke vil være samme tryk på indstrømningen som i løbet af dagen.

I alt er mellem 255 og 270 personer, primært fra Syrien, mandag blevet indkvarteret midlertidigt på en skole i Padborg. Her skal de registreres af politiet som første skridt.

Mandag aften nægtede en gruppe på 19 personer at forlade et tog, fordi de ikke ville lade sig registrere i Danmark, men ønskede at rejse videre til Sverige.

- Men de er nu kommet ud og befinder sig også på skolen i Padborg, oplyser Jan Lambertsen.

Hvor mange af migranterne, som ønsker at søge asyl i Danmark, er der endnu ikke overblik over.

- Men umiddelbart er det vores indtryk, at over halvdelen ønsker at komme videre. Mange har Sverige som deres slutdestination, siger Jan Lambertsen.

Personer, der vil ansøge om asyl i Danmark, bliver overført til Sandholmlejren i Nordsjælland.

En mindre gruppe er allerede blevet sendt af sted.

Bortset fra en episode, hvor der mandag aften var optræk til, at nogle få personer ville løbe ned på skinnerne, er alt forløbet i god ro og orden ifølge politiet.

Ud over de migranter, der er kommet ind i Danmark med tog, har fire personer selv henvendt sig på flygtningecentret i Sønderborg. De er blevet hentet og kørt til Padborg for at blive registreret.

I løbet af natten kommer der ingen tog sydfra.

- Det første morgentur fra Flensborg ankommer til Padborg Station klokken 07.10, siger Jan Lambertsen.

FAKTA: Så mange migranter kom til Danmark mandag

 • Politiet anslår, at mellem 825 og 850 migranter og flygtninge kom til Danmark mandag.

  Mandagen igennem har politiet ved den danske grænse modtaget flere hundrede migranter og flygtninge, der har krydset grænsen.

  Ifølge en rundringning til politikredse på ruten mellem Tyskland og Sverige anslår politiet, at der mandag ankom mellem 825 og 850 migranter og flygtninge til Danmark.

 • Her er, hvad politikredsene anslår, de har modtaget:

  Sydsjælland og Lolland-Falster Politi: 560-570.

  Syd- og Sønderjyllands Politi: 255-270. Heraf er op imod 20 samlet i et tog, der holder på Padborg station. De nægter at komme ud, fordi de ikke vil registreres i Danmark.

  Københavns Politi: 9

  Fyns Politi: 1

 • Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby på Lolland. Dermed anslår politiet der, at de i Rødby har modtaget omkring 800 de sidste to dage. Omkring 300 af dem, anslår politiet, befinder sig forskellige steder på Lolland, nogle af dem er på vej til Sverige.

  Mandag eftermiddag var 160 af de registrerede migranter og flygtninge ankommet til Center Sandholm - bedre kendt som Sandholm-lejren.

 • Kilder: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Fyns Politi, Københavns Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Omegns Politi.