Flygtninge holdes indespærret på skole: Slipper ikke uden registrering

Over 200 flygtninge eller migranter er blevet indlogeret på en nedlagt skole i Rødbyhavn og i Rødbyhavn Hallen, efter de natten til tirsdag blev samlet op af politiet langs Sydmotorvejen og landeveje.

Da TV 2 tirsdag morgen besøger hallen, ligger omkring 100-125 forsat og sover på madrasser og gulvet.

Udenfor hallen står adskillige barnevogne og klapvogne, ligesom der ligger en stor bunke med tæpper. Private kom i går med masser af tøj, sko, tæpper og mad. Så meget at der bestemt ikke er brug for mere, lyder det fra kommunens ansatte, der opholder sig i hallen. Der er et helt rum fyldt med tøj.

Samaritterne i hallen fortæller, at flygtningene ikke har de store skavanker, men at de har vabler på fødderne efter de mange kilometer til fods. Mange vabler.

- En enkelt måtte have fødderne i vandbad for at samaritterne kunne få det plaster, manden havde på, af og behandle hans vabler, fortæller TV 2s reporter på stedet, Marie Rønde.

Skole bevogtes af politiet

Det ikke har været nogen nem opgave for politiet at håndtere den pludselige flygtninge- og migrantstrøm de seneste døgn, hvor de anslås, at omkring 800 er ankommet ved Rødbyhavn.

Skolen, hvor de 200 flygtninge eller migranter er indlogeret, er derfor tirsdag bevogtet af adskillige betjente, og der holder fem mandskabsvogne udenfor.

- Der er skruet en del op for politiet tilstedeværelse. Hele området er spærret af. I går kunne journalister og frivillige komme helt hen til hallen, det kan man ikke dag. Hele parkeringspladsen er spærret af, og betjentene bevogter indgangen til skolen, fortæller Marie Rønde.

Beholder flygtninge indtil registrering

Politiet skal tirsdag i gang med at registrere dem og finde ud af, hvem der vil søge asyl, og hvem der skal sendes tilbage.

- Vi har prøvet med dialogens vej. Nu beholder vi flygtningene i hallen og på skolen, indtil registreringen er sket, siger Kim Kliver til TV 2.

En rundringning til politikredse foretaget af Ritzau viser, at der mandag ankom mellem 825 og 850 migranter og flygtninge til Danmark. Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby. Op mod 200 er registreret og sendt til Sandholmlejren.

Lokale møder op med mad

Flere lokale er tirsdag morgen taget forbi Rødbyhavn Hallen med forskellige fornødenheder, som de af politiet på stedet fik lov til at aflevere ved indgangen.

- På kort tid er der kommet 10 personer, som medbragte så forskellige ting som en kasse bananer, hjemmebagt brød, tæpper og sække med plysdyr til børnene, siger Ritzaus udsendte medarbejder ved hallen.

Det er både unge, familier med børn og pensionister, der ankommer med ting til flygtningene, hvoraf størstedelen er fra Syrien, Irak og Iran.

FAKTA: Så mange migranter kom til Danmark mandag

 • Politiet anslår, at mellem 825 og 850 migranter og flygtninge kom til Danmark mandag.

  Mandagen igennem har politiet ved den danske grænse modtaget flere hundrede migranter og flygtninge, der har krydset grænsen.

  Ifølge en rundringning til politikredse på ruten mellem Tyskland og Sverige anslår politiet, at der mandag ankom mellem 825 og 850 migranter og flygtninge til Danmark.

 • Her er, hvad politikredsene anslår, de har modtaget:

  Sydsjælland og Lolland-Falster Politi: 560-570.

  Syd- og Sønderjyllands Politi: 255-270. Heraf er op imod 20 samlet i et tog, der holder på Padborg station. De nægter at komme ud, fordi de ikke vil registreres i Danmark.

  Københavns Politi: 9

  Fyns Politi: 1

 • Søndag ankom 234 migranter og flygtninge til Rødby på Lolland. Dermed anslår politiet der, at de i Rødby har modtaget omkring 800 de sidste to dage. Omkring 300 af dem, anslår politiet, befinder sig forskellige steder på Lolland, nogle af dem er på vej til Sverige.

  Mandag eftermiddag var 160 af de registrerede migranter og flygtninge ankommet til Center Sandholm - bedre kendt som Sandholm-lejren.

 • Kilder: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Fyns Politi, Københavns Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Omegns Politi.