Dansk politiker sejlede syrer over Øresund - risikerer straf for menneskesmugling

24-årige Annika Holm Nielsen valgte mandag aften at gøre noget drastisk for at hjælpe en enkelt flygtning, der ankom til København og gerne ville videre til Sverige.

Da toget fra Rødby rullede ind på Københavns Hovedbanegård, havde politiet allerede tømt vognene for flygtninge og migranter, men en enkelt syrisk flygtning lykkedes at komme hele vejen til den danske hovedstad.

- Der kommer under 10 mennesker ud af det her kæmpe tog. En af dem er så ham her. Og han ligner altså en flygtning. Han ser meget udmattet ud og han rejser helt uden bagage, fortæller Annika Holm Nielsen til TV 2.

Sammen med sine to venner havde hun lavet et skilt, hvor der på arabisk stod: 'Vil du til Sverige?'.

- Vi viste ham det her skilt meget diskret, for der var rigtigt meget politi. Han nikkede meget diskret og derfra gik det stærkt.

Hastede ham ombord i en båd

De tre venner får den syriske mand væk fra Hovedbanegården, hvor det vrimler med betjente.

- Han var tydeligvis meget meget nervøs. Han holdt meget lav profil og var helt klart bange for politiet, fortæller Annika Holm Nielsen.

De haster ham ud i en båd og sætter ud over Øresund. To timer senere var de i Sverige, hvor flygtningen oplyste, at hav har familie.

- Han blev ved med at sige 'jeg stoler på jer, jeg stoler på jer'. Ellers sagde han ikke meget. Han var simpelthen for træt til andre følelser.

Skamfuldt at lade være

Annika Holm Nielsen er aktiv i både Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront, men understreger, at turen over Øresund ikke har noget med politik at gøre.

- Vi gjorde det fordi, den måde, flygtninge behandles på i Danmark, er dybt umenneskelig. De her mennesker har ofret så ekstremt meget for at komme til Sverige, og den indsats vi gør, er så lille, at det ville være skamfuldt at lade være, siger hun.

Det er ulovligt at assistere flygtninge og migranter over landegrænser, men Annika Holm Nielsen frygter ikke at blive straffet for menneskesmugling.