Samfund

TIDSLINJE: Historien om Scientology starter med en selverklæret sindssyg leder

Du kan se 'Opgøret med Scientology' på TV 2 PLAY.

I 20 år var Robert Dam medlem af Scientology-bevægelsen.

Han blev i starten af 1980erne hvervet til Scientology på gaden i København, hvor et medlem af bevægelsen tilbød ham at lave en personlighedstest, der viste, at han havde ubalancer. Ubalancer, som Scientology kunne hjælpe med at rette op via dianetik. Dianetik er den lære, bevægelsen er bygget op omkring og som er udviklet af bevægelsens stifter.

Dianetik handler kort sagt om, hvad der fører til ubalancerne hos mennesker, og hvad der kan rette op på dem. Vejen går gennem ånden, hvor det handler om at finde ens sande åndelige natur.

Hør mere om, hvordan man avancerer i Scientology-bevægelsen i klippet øverst i artiklen.

Scientology har siden begyndelsen af 1950erne forført et hav af mennesker på trods af, at bevægelsen er i konstant modvind med anklager om, at organisationen hjernevasker og manipulerer medlemmerne, hverver på forkert grundlag og misbruger personlige oplysninger. Disse anklager er blandt andet belyst i HBO-dokumentaren 'Scientologys religiøse fængsel'.

Ifølge bevægelsen selv er der tale om otte millioner medlemmer på verdensplan. Forskere sætter dog tallet langt lavere som i stedet er mellem 100.000 og 200.000.

Nedenfor kan du læse meget mere om Scientologys historie, anklagerne og organisationens hovedpersoner.

TIDSLINJE: Scientologys historie

 1. 1950

  1. Bevægelsen opstår

   Scientologys grundlægger L. Ron Hubbard udgiver bogen 'Dianetik'. I bogen beskriver L. Ron Hubbard, hvordan den menneskelige pyske hænger sammen, og hvad der styrer sindet.

   Bogen bliver begyndelsen på Scientology, der har den grundlæggende opfattelse, at verdens - og menneskets - ubalancer skal forbedres ved at mennesket opnår åndelig indsigt. 'Dianetik' beskriver denne proces.

 2. 1954

  1. Første afdeling etableres

   Den første kirke med navnet 'Church of Scientology' etableres i Los Angeles i USA., mens nummer to kirke etableres i Auckland i New Zealand.

   Den dag i dag ligger hovedkvarteret stadig i USA.

 3. 1964

  1. Scientology til Danmark

   Det første kursus inden for Scientology bliver udbudt i Danmark. Det er fabrikanten Knud Jørck, der bringer Scientology til landet.

   Kurserne er en stor del af Scientology idet, de viser dig vejen mod at blive et åndeligt supermenneske.

 4. 1963

  1. Efterforskning mod Scientology

   En af de første og mest markante gange, Scientology kommer i modvind, er i 1963, hvor den amerikanske regering efterforsker deres brug af elektropsykometre. De mener, e-metrene er illegale, idet deres resultater ikke er retvisende.

   E-metre er et instrument, der ved at sende en lille elektrisk strøm gennem kroppen, kan måle de psykiske ubalancer og traumer, som et menneske har. 

   Anklagen blev afvist, men Scientology blev af retten beordret at angive på e-metrene, at det er et religiøst instrument og ikke medicinsk.

 5. 1968

  1. Første afdeling i Danmark etableres

   Scientology Kirken Danmark bliver etableret i København.

 6. 1979

  1. FBI laver 'Operation Snow White'

   FBI udfører 'Operation Snow White', hvor de har Scientology mistænkt for at infiltrere flere ministerier og andre institutioner i mere end 30 lande.

   Resultatet af operationen er, at 11 scientologer bliver kendt skyldig for indbrud på regeringskontorer og tyveri af dokumenter

 7. 1986

  1. L. Ron Hubbard dør

   Scientologys grundlægger dør, men den dag i dag er han stadig en central del af bevægelsen. 

   Siden grundlæggerens død er bevægelsen blevet ledet af David Miscavige, der - ifølge dokumentaren 'Scientologys religiøse fængsel' - har manipuleret sig til magten. Han skulle være meget kalkulerende modsat grundlæggeren, som til gengæld skulle have været sindssyg. Det var i hvert fald hans egen opfattelse af sit sind.

 8. 1997

  1. Vil godkendes som trossamfund

   Scientology har flere gange søgt om at blive et trossamfund i Danmark - senest i 1997. Det, der blandt andet adskiller trossamfund fra bevægelser, er, at de kan foretage vielser og opkræve skat. 

   Organisationen valgte selv at trække ansøgningen tilbage, inden den blev behandlet, da retningslinjerne for godkendelse havde ændret sig. Scientology har dog stadig planer om at skulle godkendes som trossamfund.

 9. 2005

  1. Tom Cruise sætter fokus på Scientology

   Organisationen får fornyet liv, da skuespilleren Tom Cruise i et inerview fortæller om sin tro på Scientology.

   Kritikere af organisationen hævder, at Scientology bevist er gået efter at få store stjerner som Tom Cruise som medlemmer for at markedsføre dem.

 10. 2015

  1. HBO laver dokumentar

   I 2015 laver journalisten Alex Gibney dokumentaren 'Scientologys religiøse fængsel', som bliver sendt på HBO. Dokumentaren kaster et meget kritisk blik på Scientology og tegner et billede af en organisation, der maniulerer for at holde sig i live.

   Dokumentaren bygger på udsagn fra otte tidligere medlemmer af Scientology samt omfattende research. Scientology selv mener dog, at de otte medlemmer er professionelle løgnere. Således har de pudset 100 advokater på HBO.

Fakta om Opgøret med Scientology

Du kan se dokumentaren på TV 2 PLAY

TV 2 følger i en gribende dokumentar i tre dele Robert Dams endelige opgør med Scientology, hvor han forsøger at få svar på nogle af de mange spørgsmål, han sidder tilbage med.

Robert Dam og hans familie forlod Scientology i 2003 og har lige siden levet med frygt for overvågning og repressalier.

Derfor begiver Robert Dam sig nu ud på en rejse for at få sat et endeligt punktum.

Opgøret med Scientology består af i alt tre programmer, der vises mandag 31. august, samt de to efterfølgende mandage 7. og 14. september – alle dage kl. 20.00.