Samfund

Professor: "Vanvittigt højt" pilleforbrug i psykiatrien er skadeligt

Medicinen skader, invaliderer og ødelægger mere, end den gavner.

Det siger den respekterede, men kontroversielle professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet Peter Gøtzsche til Politiken Søndag.

- Der er et vanvittig højt forbrug af psykofarmaka i psykiatrien. Lægemidlerne slår folk ihjel og skaber sygdom, de løser ikke problemerne, siger han til Politiken.

I bogen ’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’, som udkommer i morgen, argumenterer han for at reducere forbruget af lægemidler til psykiske lidelser med 98 procent.

I stedet skal der større fokus på psykoterapi, og al brug af tvang skal indstilles. Der skal kun medicineres ved akutte, voldsomme psykoser og kun korvarigt.

440.000 danskere fik i 2013 en recept på depressionsmedicin. Ifølge Gøtzsche kan 1 ud af 7 danskere være i livslang medicinsk behandling med det nuværende samlede forbrug af psykofarmaka.

Sundhedsstyrelsen: Vi er opmærksomme

I Sundhedsstyrelsen er man "bestemt opmærksomme på, at der er udfordringer med et højt forbrug af psykiatriske lægemidler," lyder det i en skriftlig kommentar fra enhedschef Søren Brostrøm til Politiken:

- For eksempel for grupper som unge, ældre og demente, hvor der ikke er god evidens for antidepressiva, og hvor forbruget nok har været for højt.

Løsningen er dog ikke, lyder det videre, at:

 Rducere så kraftigt i lægemidlerne, som Gøtzsche lægger op til. Der er behov for både farmakologiske og ikkefarmakologiske lægemidler.

Knud Kristensen, landsformand for Sind, kalder det en "relevant og velkommen debat".

- Men det er problematisk, når formen bliver så bombastisk, når man siger, at medicinen slår folk ihjel. Vi har mange medlemmer, der siger, at de ikke ville være i live, havde det ikke været for medicinen, siger han til Politiken.

Ifølge professor i depression Poul Videbech er det useriøst at tale om overbehandling alene. Han er overbevist om, at der er en del mennesker, der får antidepressiv medicin, som ikke skulle have det, eksempelvis ved stresstilstande og midlertidige kriser:

- »Men jeg ved også fra gode, solide undersøgelser, at der er meget syge mennesker, som burde få antidepressiv medicin, men ikke får det, siger han til Politiken.