Samfund

Åbent hul ind i Europa: Her krydser 3.000 grænsen hver dag

I Grækenland, på grænsen til Makedonien, har TV 2's Ulla Terkelsen fundet et åbent hul, hvor flygtninge frit kan komme ind i Europa. Ingen myndigheder prøver at stoppe dem, holde dem tilbage eller registrere dem. For Makedonien opfatter ikke denne flygtningevandring som deres problem. Officielt betyder det, at ca. 3.000 flygtninge krydser denne grænse om dagen.

Men efter at have observeret det åbne hul i grænseovergangen i trekvart døgn, vurderer Ulla Terkelsen, at der er tale om langt flere. 

Den foretrukne og sikreste rute

- Det er blevet den foretrukne og sikreste rute ind i Europa. For her skal de ikke den lange, farlige tur over Middelhavet, men i stedet ind gennem Tyrkiet, fortæller en lettere forpustet Ulla Terkelsen, mens hun følger med midt i den konstante flygtningestrøm. 

Hun beskriver situationen som en moderne folkevandring - uden kontrol. De fleste af flygtningene her er kommet fra Syrien og Irak. De har krydset grænsen til Tyrkiet, videre op til Grækenland og nu Makedonien. I grupper på over 100 mennesker fortsætter de ufortrødent og her har TV 2 indtil videre været vidne til 20-30 grupper. 

- En fransklærer fra Damaskus, som jeg har mødt her, har fortalt, at der er gået 10 dage fra, han forlod sit hjem, siger Ulla Terkelsen. 

På den anden side af grænsen venter tog og busser - men de bliver konstant fyldt op og der er lange køer på fortorvet, hvor folk må vente til busserne vender tilbage. De rigeste går over på den anden side af gaden og tager taxier, fortæller Ulla Terkelsen. 

- Så foregår der en lidt hidsig forhandling om prisen for at blive kørt tværs over Makedonien til Serbien, hvorefter de kan fortsætte rejsen videre ind i EU.

En klump i halsen

Og overraskende nok er stemningen blandt de mange flygtninge generelt opløftet og glad. 

- Det er lidt tragisk, for de fleste er i utroligt godt humør. De giver thumbs up. Vi siger welcome welcome og de siger welcome welcome. Og der er en munter stemning. De er lykkelige for at være kommet hertil. Og det kan man godt få en klump i halsen over. For de tror, at de er velkomne i Europa og at vi vil modtage dem med åbne arme. Spørgsmålet er, om de har ret, siger Ulla Terkelsen. 

TV 2 sender torsdag kl. 22.23 en times tema om den historiske flygtningestrøm mod Europa. Se direkte med på TV 2 og TV 2 Play og følg med hele torsdagen på TV 2 NEWS og tv2.dk.