Samfund

Fik hjælp på forældrekursus: - Jeg er ikke en dårlig mor

Omkring en tredjedel af landets kommuner tilbyder gratis kurser til forældre, som har problemer med at tackle deres børn.

Flere kommuner oplever, at der både i børnehaver og skoler er et stigende antal børn, som blandt andet har udadreagerende adfærd og har problemer med at være sociale med deres legekammerater.

Susanne Dyhr er mor til to enæggede tvillingedrenge på otte år – den ene blev sidste år diagnosticeret med ADHD.

I efteråret fik Susanne Dyhr lov til at deltage i et kursus gennem Aarhus Kommune for at få noget professionel vejledning i, hvordan hun skulle håndtere sin adfærdsvanskelige søn.

Føler sig udstillet

Hun er træt af at blive mødt af fordomme om, at kurserne er for forældre, der ikke kan finde ud af at opdrage deres egne børn.

- Det er ikke bare for forældre, der ikke kan håndtere børn, der får nej til en is. Min søn har haft nogle helt særlige udfordringer, der gør, at de traditionelle metoder ikke virker.

- Jeg har tit stået i den rolle, hvor jeg er blevet opfattet som den mor, der ikke kunne opdrage mit barn. Til trods for at jeg har investeret en masse energi i at skabe faste rammer, sætte grænser og give ham den bedste støtte i hverdagen. Jeg bliver meget hårdt ramt af at blive udstillet som en dårlig forælder. Jeg har haft lyst til at råbe tilbage og sige, at jeg kan sagtens finde ud af at opdrage mit barn, og at han har en helt almindelig velfungerende tvillingebror, siger Susanne Dyhr til TV 2.

Psykologtimer var ikke nok

Forældrekurset var ikke Susanne Dyhrs første løsning. Hun forsøgte andre metoder, inden kommunen gav hende lov til at deltage i et såkaldt PMTO-kursus.

Hun gik blandt andet til psykolog, hvor hun fik rådgivning i, hvordan hun kunne håndtere sin søn. Men rådene var ikke konkrete nok, fortæller Susanne Dyhr.

- Jeg forsøgte for eksempel meget at sætte grænser for ham. Men han kunne ikke tage den læring til sig, og dagen efter havde vi samme konflikt. Min søn har krævet en anden pædagogisk tilgang, siger hun.

Point og belønning hjælper

At sætte grænser er også en del af PMTO-kurset. Men her handler det også om ros og anerkendelse samt belønning.

Susanne Dyhr har for eksempel haft problemer med at få sin søn til at sidde stille og spise aftensmad. Men på kurset blev hun rådet til at lave et såkaldt belønningsskema.

Helt konkret har hun opstillet syv punkter for, hvad det gode måltid er - for eksempel at vaske hænder før maden og at lade være med at råbe højt hen over bordet.

Hendes søn får tildelt et til to point for hver af de regler, som han respekterer og overholder. Hvis han scorer syv point, får han en belønning – eksempelvis 15 minutter med en iPad eller et billedkort. 

- Det er helt banalt, men meget effektivt. Det har været med til at skabe nogle gode rammer, og i dag er det en naturlig del af aftenmadssituationen. Nu skal vi ikke skændes, fortæller hun.

En helt anden dreng i dag

Susanne Dyhr har afsluttet sit forældrekursus, men hendes søn deltager i et selvstændigt forløb gennem kommunen. Her træner han i samspil med andre børn at styre sine følelser, løse konflikter og træne sociale færdigheder.

- Han har rykket sig rigtig meget det seneste år. Han er i dag en helt almindelig dreng, der går i en folkeskoleklasse, siger hun og tilføjer, at hendes søn nu også får medicin mod ADHD.

Det er institutioner og skoler, der normalt spotter børn med udadreagerende adfærd. Forældrene kan så blive tilbudt et kursus, som de kan vælge at deltage i. Kommunerne betaler for kurserne.

Herunder kan du se, hvilke 35 kommuner der udbyder forældrekurser:

T2Toolbox embed