Samfund

Forældre kan ikke styre deres børn - nu ryger de på kursus

Se med i 19 Nyhederne i aften, hvor Anne og Michael fra Randers fortæller om deres erfaringer med forældrekurser.

Mange forældre er for dårlige til at sige nej og sætte grænser for deres børn, og derfor er der i dag alt for mange børn, der ikke kan opføre sig ordentligt.

Sådan lyder det fra en række kommuner, der i både børnehaver og skoler oplever et stigende antal børn med udadreagerende adfærd og problemer med at indgå i sociale sammenhænge med deres legekammerater.

Derfor træder det offentlige til. Omkring en tredjedel af landets kommuner tilbyder kurser til forældre, som har problemer med at styre deres børn. Kommunerne betaler regningen.

Slår og sparker

Det er institutioner og skoler, der spotter de vanskelige børn. Forældrene bliver så tilbudt et kursus, som de kan vælge at deltage i.

Anne og Michael B. Poulsen fra Randers har sagt ja til tilbuddet. De har haft store problemer med opdragelsen af deres seksårige søn Lucas, som er svær at styre, og de får nu hjælp gennem et såkaldt DUÅ-kursus.

- Han slår og sparker og kradser mig nærmest til blods af bare frustration over ikke at vide, hvordan han skal styre tingene, fortæller Anne B. Poulsen.

- En simpel ting som at børste tænder kan være en konflikt, tilføjer hun.

Positive resultater

Lucas Poulsen har også haft problemer med sit temperament i skolen, som derfor anbefalede et kursus til forældrene på to timer hver uge gennem i alt 20 uger.

Halvvejs gennem forløbet har kurset allerede været en hjælp, lyder det fra Anne B. Poulsen:

- Nu kan vi godt være bekendt at tage i byen med ham. Før kunne man faktisk godt frygte at tage i byen, for hvordan ville han nu opføre sig.

Gaby Brønholt Olesen er psykolog og koordinator i Randers Kommune. Hun mener, at der er stor værdi i kurserne, som mange forældre har brug for. 

- Jeg tror, der er rigtig mange forældre, som gerne vil være elsket. Og som gerne vil være venner med deres børn, og så glemmer de at være dem, som også opdrager, forklarer hun og tilføjer, at forældrene ikke deltagerne i kurserne som det første:

- Hvis jeg går ind og googler opdragelse, så får jeg jo 400 hits lige med det samme, og hvad er det så, jeg skal vælge? Næsten alle forældrene har prøvet 40 forskellige ting, inden de kommer her, og de har prøvet det hele tre dage ad gangen, siger Gaby Brønholt Olesen.

Stor økonomisk gevinst

En analyse fra Rambøll viser, at det i snit koster 30.000 kroner per barn per kursus. Men fik de ikke hjælp, ville det i stedet på sigt koste samfundet 158.000 kroner per barn.

Forældrene fra Randers mener, at det er helt okay, at det offentlige betaler for, at de kan lære at opdrage deres børn.

- I sidste ende vil jeg mene, at de er godt givet ud, siger Michael B. Poulsen.

Psykolog Gaby Brønholt Olesen er enig i, at kommunerne skal tilbyde kurser til forældrene.

- Jeg synes et eller andet sted, at det er fuldstændig rimeligt, at man får hjælp til at være forælder, når man får hjælp til et pc-kørekort eller et kursus i, hvordan man skal gøre rent eller vaske hænder, siger hun.