Samfund

Hver anden elev i 8. og 9. klasse: Ytringsfrihed bør ikke gælde muslimer

Bør muslimer have ytringsfrihed?

Sådan lød spørgsmålet i en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt landets 8.- og 9.-klasseelever i forbindelse med det såkaldte skolevalg i januar måned.

Og noget overraskende, så mente næsten hver anden - 45 procent -  af de adspurgte, at ytringsfriheden ikke skal gælde muslimer. Det samme spørgsmål blev stillet til eleverne efter valget, og her svarede knap halvdelen - 49 procent - at muslimer ikke bør have ytringsfrihed.  Det skriver Jyllands-Posten.

Bekymrende

Undersøgelsen er foretaget af en gruppe forskere ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, og 75.000 folkeskoleelever har deltaget i projektet, der nu får formanden for Skole og Forældre Mette With Haagensen til at løfte øjenbrynet.

- Det er da en smule bekymrende, at så mange unge mellem 14 og 16 år, som snart er myndige borgere i samfundet, mener det. Det er en advarsel, som vi skal tage alvorligt, siger hun.

Homoseksuelle også en undtagelse

I undersøgelsen spurgte man, hvorvidt alle har ret til ytringsfrihed. Det mente 86 pct. før valget og 84 pct. efter valget.

Men da eleverne blev spurgt ind til, hvorvidt forskellige folkegrupper skulle have ytringsfrihed, svarede næsten hver tredje adspurgte, at ytringsfriheden heller ikke bør gælde homoseksuelle.

Mette With Hagensen mener, at alle skal bruge resultaterne til at blive bevidste om, at man skal snakke med sine børn om ytringsfrihed, religion og etniciteter.

Og så tror hun på, at meget kan ændre sig for de unge.

- Man skal huske, at disse elever først er ved at danne deres meninger og holdninger nu. Mon ikke, de bliver mere nuancerede med alderen.