Samfund

Effektiv behandling får unge ud af hashmisbrug

Det kan lade sig gøre at få unge ud af et hashmisbrug.

Det siger SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har vurderet tre behandlingsmodeller over for unge hashmisbrugere.

- Vi har set, at der er en markant forbedring. Altså der er færre, der ryger hash, når de har været inde gennem en af de her behandlingsmodeller, siger seniorforsker Jan Hyld Pejtersen fra SFI.

De tre behandlingsmodeller fik i forsøget flere end halvdelen af de unge til at nedsætte eller stoppe deres hashforbrug.

- Udover at der er færre der ryger hash, så ser vi også en forbedring på skolegang. Der er flere, der kommer i skole dagligt efter behandlingen. Vi ser også, at der er færre, der begår kriminalitet, efter de har været i behandling, lyder det fra seniorforskeren.

Socialminister Karen Ellemann (V) er positivt overrasket, men hun vil ikke tvinge kommunerne til at bruge netop de tre testede metoder:

- Men når vi nu har nogle rigtig gode resultater med nogle helt konkrete metoder, så mener jeg, det er min pligt at sørge for, at kommunerne er vidende om, at her er der altså nogle metoder, der virker - og at de også bliver tilgængelige.

De tre modeller omfatter U-turn (udviklet i København), U18 (udviklet i Aarhus) og Multi Systemic Therapy – Substance Abuse (MST-SA, udviklet i USA).

Alle tre modeller arbejder ud fra et såkaldt helhedsorienteret perspektiv, så målet med behandlingen – ud over at reducere misbruget – er at forbedre de unges trivsel og hverdagsliv.

Det skønnes, at mellem 6000 og 8000 unge under 18 har et hashmisbrug.

Cannabis er det mest udbredte form for rusmiddel blandt unge, der modtager behandling. Cannabis er en fællesbetegnelse for rusmidler fremstillet af hampplanten, hvor de almindeligste rusmidler er hash, marihuana og skunk.

Danmark er et af de lande i Europa, hvor cannabisforbrug er mest udbredt.

Unges brug af rusmidler

• Knap 9 ud af 10 af de unge angiver hash som deres primære problemgivende rusmiddel ved indskrivning i behandling.

• 8 ud af 10 af de unge har taget rusmidler inden for de sidste 30 dage ved indskrivning i behandling. Ved udskrivning fra behandling er denne andel faldet til cirka hver anden. Faldet er en signifikant reduktion for alle tre behandlingsmodeller.

• 6 ud af 10 af de unge, som angiver hash som deres primære problemgivende rusmiddel, ryger to eller flere gange om ugen ved indskrivning. Ved udskrivning er denne andel faldet til cirka hver fjerde. Faldet er signifikant for alle tre modeller.

Kilde: SFI.