Samfund

I dag kommer kropsscannerne i lufthavnen: Sådan virker de

Flere kvinder har de sidste dage fortalt om ubehagelige oplevelser med kropsvisitationer i Københavns Lufthavn. De føler sig krænket af nærgående mandlige medarbejdere, som befamler dem i sikkerhedskontrollen.

Københavns Lufthavn tager nu en teknik i brug, der har til formål at sende antallet af nærgående tjek i bund.

Lufthavnen har fremrykket den planlagte indfasning af 'bodyscannere', så de tages i brug allerede fra i dag. Den oprindelige plan var at indføre kropsscannerne fra 1. september.

Alle flyrejsende skal ikke scannes

Den nye scanner kan undersøge flyrejsende visuelt ved at gennemstråle deres tøj for at afsløre, om passageren for eksempel har sprængstoffer gemt på kroppen.

Passageren bliver bedt om stille sig på en markeret cirkel i midten af scanneren, løfte armene op og dreje 360 rundt om sig selv, mens screeningen foretages, oplyser lufthavnen.

Scanneren viser en grafisk figur af personen på en skærm med markeringer af eventuelle genstande på kroppen. Hvis scanneren afgiver en alarm, vil sikkerhedspersonalet fortsat gennemføre kropsvisiteringer, men kun de steder på kroppen, hvor scanneren viser, at der er noget at komme efter.

De nye kropsscannere vil kun blive anvendt, hvis metaldetektoren, som alle flyrejsende går igennem i sikkerhedskontrollen, bipper. 

Københavns Lufthavn forventer, at de 24 nye scannere vil få antallet af kropsvisiteringer til at falde kraftigt. Man regner ikke med, at den nye teknologi sætter tempoet ned i sikkerhedskontrollen.

- Procestiden bør være stort set den samme. Det viser vores test, siger Søren Hedegaard Nielsen, pressechef i Københavns Lufthavne. 

Hvis passagererne eksempelvis er kørestolsbruger og ikke kan benytte kropsscanneren, vil sikkerhedspersonalet foretage en normal kropsvisitering.

Kritiseret for at krænke passagerer

Kropsscannerne blev i sin tid indført, efter at en passager på et fly fra Amsterdam prøvede at antænde en bombe, han havde gemt i sine underbukser.

De første røntgenscannere, der også blev kaldt "nøgenscannere", fik dog hård kritik. 

Nøgenscanneren var især meget udskældt i USA, hvor rejsende følte sig krænket af, at man kunne se intime dele af kroppen såsom kønsdele og brystimplantater. Røntgen-teknikken blev af samme årsag forbudt i europæiske lufthavne, og også i USA har man taget en mindre krænkende teknologi i brug.

Billund overvejer teknologien

Billund Lufthavn har ingen planer om at indføre kropsscannere, da teknologien er relativt ny og uprøvet, men man overvejer at gøre det i fremtiden, oplyser driftschef i Billund Lufthavn Rene Høgh til TV 2. 

I stedet tager lufthavnen fra 1. september en anden teknik i brug. Ved hjælp af en klæbrig papirstrimmel tester sikkerhedspersonalet, om der er spor af eksplosiver på flyrejsende og i deres håndbagage.

Det skal ifølge driftschefen halvere antallet af kropsvisitationer.

Politiet undersøger sager om krænkelser

53 kvinder har henvendt sig til Københavns Lufthavn og fortalt om krænkende oplevelser med sikkerhedspersonalet. Lufthavnen oplyste torsdag, at man ville overdrage sagerne til politiet, og de anklagede medarbejdere risikerer at blive sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf om blufærdighedskrænkelse.

Københavns Lufthavn indfører også en ny procedure for kropsvisitationer i sikkerhedskontrollen. 

Fremover vil kvindelige passagerer aktivt blive spurgt, om de ønsker at blive visiteret af en kvindelig ansat, hvis det er nødvendigt at undersøge dem nærmere. Denne praksis har allerede været taget i brug gennem længere tid i Billund Lufthavn, oplyser Rene Høgh.

Over de fem år, hvor de 53 krænkelser skal have fundet sted i Københavns Lufthavn, har 50 millioner passagerer gået igennem lufthavnens sikkerhedskontrol.

Herunder kan du høre TV 2-vært Michele Bellaiche om, hvordan hun blev befamlet under en kropsvisitation i Københavns Lufthavn:

Den nye kropsscanner

  • Københavns Lufthavn tager fra mandag 24 nye kropsscannere af mærket "Smiths Detection" i brug.
  • Modellen er godkendt og testet i EU.
  • Scanneren anvender elektromagnetiske stråling.
  • De elektromagnetiske bølger reflekteres af hud, og bølgerne tegner dermed omridset af personens krop.
  • Personen bliver vist som en grafisk figur - ikke et billede - på scannerens skærm med eventuelle markeringer af genstande på kroppen.
  • Sikkerhedspersonalet bruger informationerne på skærmen til af afgøre, hvorvidt der skal foretages en kropsvisitering på udvalgte områder af kroppen.

Kilde: Københavns Lufthavne