Samfund

Dropper omstridt boring i Nordjylland: Der er ikke nok gas

Efter godt tre måneders jagt på et nyt dansk energieventyr dropper det franske energiselskab Total nu den meget omtalte prøveboring efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. 

De foreløbige prøver har vist, at der simpelthen ikke er nok skifergas at komme efter, til at det kan blive en rentabel forretning.

Det oplyser energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til TV 2.

- Total har meddelt, at de stopper boringen efter skifergas i Dybvad. Total har fundet skifergas, men der var ikke nok til, at de ville gå videre med boringerne, og derfor lukker boringen i Dybvad nu permanent. Det giver en vigtig afklaring for de mange bekymrede borgere i Dybvad, siger Lars Christian Lilleholt til TV 2.

Total trækker nu boret op af undergrunden og lukker det mere end 3,5 kilometer dybe hul til.

Dermed kunne noget tyde på, at Danmark ikke bliver det eventyr for skifergas, som nogle havde håbet på og andre havde frygtet. Og det glæder Tarjei Halland, som er klima- og energiekspert i Greenpeace. 

- Det er både glædeligt for de nordjyder, der har kæmpet for det her i over et år, men også for os andre, som har forsøgt at fortælle politikerne i lang tid, at det er en afsindig dårlig ide med skifergas, siger han og fortsætter. 

- Vi håber bare nu, at Total ikke får snablen ned et andet sted i deres licensområder... Men i Danmark er der stor opbakning til, at vi skal have en grøn omstilling, og her er skifergas et dårligt element, fordi der er et metanudslip forbundet med det. Så vi vil stærkt opfordre Total til at opgive, siger Tarjei Halland.    

Har licens frem til 2016

Den franske energigigant havde også tilladelse til at prøvebore efter skifergas i Nordsjælland, men valgte i allerede i forsommeren efter de indledende undersøgelser fra luften at droppe boringerne. Selskabet vurderede dengang, at skiferlaget i Nordsjælland ikke engang var tykt nok til at åbne for prøveboringen.

Om skifergaseventyret er helt slut for Total er dog endnu uafklaret.

- Total har licens til at fortsætte efterforskningen efter skifergas i Nordjylland frem til juni 2016. Det er Total og alene Total, der kan afgøre, om de ønsker at fortsætte efterforskningerne inden for tilladelsens område. Det har jeg ikke viden om, så det kan jeg ikke forholde mig til, siger energi- og klimaministeren til TV 2.

Lars Christian Lilleholt slår dog fast, at der ikke foreløbig bliver givet nye tilladelser til at bore efter skifergas i Danmark.

- Der er indført et midlertidigt stop for nye ansøgninger om skifergas, og det gælder fortsat. Det betyder, at nye ansøgere foreløbig ikke kan få tilladelse til nye boringer efter skifergas på land, siger han.

Total startede prøveboringen i Dybvad den 4. maj, men løb ind i problemer allerede to dage efter, da der blev brugt kemikalier, som ikke var godkendt af Energistyrelsen. Tre uger senere blev boringerne genoptaget, og det er efter de i alt to måneders boringer, at Total nu vurderer, at Dybvad ikke bliver en åre til et eventyr med dansk skifergas. 

Det flere kilometer dybe hul bliver lukket ved, at der i intervaller på et par hundrede meter hældes beton ned, der fungerer som en slags plugs, som skal forsegle boringen.