Samfund

Sygeplejersker: Patienter bliver udskrevet for tidligt

Hvornår er en patient rask nok til at blive udskrevet fra hospitalet?

Det spørgsmål er sygehuse og kommuner ofte uenige om, og en ny undersøgelse viser ifølge Berlingske, at 82 procent af de kommunale sygeplejersker oplever, at borgere sendes ud fra hospitalet, før de er færdigbehandlet.

Otte ud af ti sygeplejersker siger i en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, at de inden for den seneste måned har oplevet, at borgere er blevet udskrevet, før behandlingen reelt var færdig.

Færre sengepladser

Ifølge Berlingske er det særligt skrøbelige ældre med ofte alvorlige eller komplicerede sygdomme, der kastes rundt mellem sygehuse, plejehjem og kommunale træningscentre.

Det sker, fordi regionerne og kommunerne arbejder for dårligt sammen og ikke er enige om, hvornår patienterne kan sendes videre.

Blandt sygeplejerskerne er vurderingen, at kortere indlæggelser og hurtigere udskrivning af stadig flere patienter med komplekse sygdomme blandt andet kan kædes sammen med, at regionerne de senere år har skåret ned på sengepladser for at effektivisere.

Det er dog sket, uden at der samtidig er sket en oprustning af kapacitet og kompetencer på plejehjemmene og i hjemmeplejen i det kommunale sundhedsvæsen.

- Regionerne har måske lidt groft sagt lukket sengepladser ud fra især økonomiske overvejelser uden at sikre sig, at kommunerne har kompetencer og tilbud til at gribe patienterne, der hvor de slipper dem, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, til Berlingske.

"Patienter er blevet gidsler"

Ifølge Lars Engberg, formand for Danske Patienter, er det "helt urimeligt", at patienterne " kommer i klemme og er blevet gidsler i et system, som ikke fungerer."

Danske Regioner er ifølge Berlingske begyndt at overveje, om man eventuelt er ved at nedlægge for mange sengepladser og har meldt ud, at der er behov for en nærmere analyse af fremtidens sengebehov.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er stærkt kritisk over for den praksis, som sygeplejerskerne i kommunerne beskriver i undersøgelsen, der offentliggøres mandag i bladet "Sygeplejersken".