Samfund

Fra onsdag er Helges bopæl et regnbueplejehjem

Et plejehjem, som vil gøre en ekstra indsats for at homoseksuelle ældre skal føle sig godt hjemme, bliver nu virkelighed på Nørrebro i København. Onsdag markerer plejehjemmet Slottet, at de er blevet landets første LGBT-plejehjem - altså for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede.

83-årige Helge Madsen bor allerede på plejehjemmet, og han passer glimrende på den nye profil - han er nemlig homoseksuel. Men det tog ham fire år at fortælle personalet på Slottet, at det forholdt sig således.

Han glæder sig over, at der nu lægges op til åbenhed for de ældre, der kommer til at bo på hjemmet.

- Jeg synes, det betyder mere sikre forhold, tryggere forhold at der er nogle ligestillede. Man kan have nogle små bekymringer, som man gerne vil tale med andre om – og det, synes jeg, er på sin plads, siger Helge Madsen.

Har været svært til tider

Udnævnelsen af et LGBT-plejehjem sker blandt andet, fordi mange ældre har oplevet at 'springe tilbage i skabet', når de er kommet i nye omgivelser på plejehjemmene. Her skal de nemlig forholde sig til en masse fremmede mennesker - og mange af dem har oplevet, at det har ikke har været nemt at være åben omkring sin seksualitet.

- Man blev bombarderet lidt fra øst og vest – og det var lidt svært til tider, men jeg havde gode venner og bekendte, fortæller Helge Madsen.

- I 50’erne var det svært – for det var ensbetydende med at man var trækkerdreng på rådshuspladsen - der var ingen mellemting.

Åben for alle

- De har haft en anden opvækst, en anden ungdom og en anden kamp måske end den vi har haft i forhold til vores egene seksualitet uanset om vi er bøsser, lesbiske eller transseksuelle i dag – så har den tid været en anden, siger Slottets forstander, Henriette Højsteen.

Hun forklarer, at plejehjemmet ikke vil hive oplysninger om beboernes seksualitet ud af dem, i samme sekund, de flytter ind.

- Vi skal som medarbejdere turde tage det skridt, at når folk er flyttet ind og man har fået en relation, så kan man jo godt spørge, om der er en særlig grund til at du er flyttet ind på Slottet - og så kan man inviteret dem til at dele den del af deres liv.

I Sverige findes et enkelt plejehjem i samme stil - det er dog forbeholdt LGBT-personer. På Slottet er ældre af alle seksuelle observanser - også heteroseksuelle - velkomne.