Ny undersøgelse: Alt for meget inklusion i folkeskolen
Et stort antal af danskerne er utilfredse med indførelsen af inklusion i den danske folkeskole, hvor børn med særlige behov går i almindelig skoleklasser.
Det viser en ny undersøgelse fra Megafon foretaget for TV 2.
Inklusionen blev gennemført samtidig med skolereformen sidste år i 2014, men spørger man danskerne, så går det ikke godt nok med at få inkluderet børnene.
For meget inklusion
71 procent af de adspurgte i undersøgelsen siger, at for mange eller alt for mange børn forsøges inkluderet, hvor kun 10 procent mener, at antallet af inkluderede børn er tilpas. Fire procent svarer, at for få børn inkluderes i folkeskolen.
Aftalen om inklusion, hvor flere børn med særlige behov skal inkluderes i folkeskolen almindelige undervisning, blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2012. Målet med aftalen er, at 96 procent af eleverne i folkeskolen skal modtage almindelig undervisning i 2015. Dermed skal 10.000 specialbørn inkluderes i almene folkeskoleklasser.
Formålet er, at flere børn får en hverdag med et fællesskab i folkeskolen frem for at blive ekskluderet i specialklasser.
Skole ansætter inklusionsvejledere
På Kirsebærhavens Skole i Valby anerkender skoleleder Anette Lauge, at inklusion er en udfordring, og derfor har skolen ansat to inklusionsvejledere, der starter sammen med eleverne mandag efter sommerferien.
- Jeg synes, at vi skal beholde så mange børn, vi overhovedet kan, i den danske folkeskole. Det er det, vi er her for. Vi skal lære at inkludere, vi skal lære, at vi er forskellige, at der er forskellige måder at lære på, at der er børn, der har bedst af at sidde stille, der er nogen, der har bedst af at drøne lidt rundt.
- Og det, synes jeg, er rigtig vigtigt, at vi får implementeret. Så vores inklusionvejlederes fornemste opgave er at gøre sig selv overflødige. For så har de lært både personalet, børnene i klassen, det barn det gælder og de forældre, der er at være inkluderende. Og så er opgaven lykkedes, siger hun til TV 2.
Mandag begynder år to med den folkeskolereform og inklusionen, når der er første skoledag efter sommerferien på de danske skoler.