Stadig flere skærer i sig selv

16x9
Flere og flere unge skærer i sig selv, viser ny undersøgelse Foto: Scanpix

Problemet med, at unge skærer i sig selv, er langt mere udbredt, end eksperterne hidtil har vidst: Hele 11 procent under 30 år oplyser, at de har skad

Problemet med, at unge skærer i sig selv, er langt mere udbredt, end eksperterne hidtil har vidst: Hele 11 procent under 30 år oplyser, at de har skadet sig selv gentagne gange, skriver Politiken lørdag. Det viser en helt ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Videncenter om spiseforstyrrelser og selvskade (ViOSS).

- Det er alarmerende. Selvskade er langt mere udbredt i Danmark, end man tidligere har troet, siger Sabine Elm Klinker, sociolog og leder af ViOSS, til Politiken.

Også sundhedsminister Sophie Løhde (V) kalder antallet af unge, der skader sig selv, skræmmende højt.

- Det viser, at vi skal have større fokus på at opdage den selvskadende adfærd. Regionerne er allerede forpligtede til at have behandlingstilbud, men kommunerne har også et stort ansvar for at opdage faresignalerne, for det er der, de er tættest på de unge via lærere, ungdomsskolelærere, sundhedsplejersker og mange andre, siger Sophie Løhde til Politiken.

Selvskade bliver defineret som skader, som en person påfører sig selv, men ikke med henblik på selvmord. Lidelsen rammer både drenge, som typisk slår sig selv, og piger, der mere skærer i sig selv - det der kaldes for ’cutting’.

Trenden med selvskade startede for 20-30 år siden og breder sig blandt andet via sociale medier, hvor unge kan dele deres skader. Men mens selvskade i USA er en diagnose, og mens man i Sverige har centre fordelt over hele landet, som tilbyder gruppeterapi, mangler der opmærksomhed omkring lidelsen og hjælp til de ramte i Danmark, siger leder af Center for selvmordsforskning, Lillian Zøllner, til Politiken.

En forklaring på udbredelsen er tidsånden, mener psykolog og forsker i selvskade Bo Møhl, som i går udgav bogen ’Selvskade - psykologi og behandling’.

- Der er enorme præstationskrav, og samtidig er unge i dag dårlige til at håndtere en konflikt, og det gør dem meget sårbare. Deres lunte er kortere, og de kommer lynhurtigt op i de der tårnhøje følelsesmæssige spændinger. Og så slår det klik, siger Bo Møhl til Politiken.