Samfund

Kønnene blandes i forsvaret - både på sovesalen og i badet

I dag mødte 300 nye værnepligtige op til fire måneders værnepligt på Aalborg Kaserne. For de nye soldater var det ikke bare uniformer og kommandoer, der var nye. De 300 unge mænd og kvinder skal – som de første – både bo, sove og bade sammen på tværs af kønnene.

- Det er sådan lidt underligt, synes jeg. Jeg overskrider min grænse lige nu, første gang. Men senere er det nok mere normalt, siger en af de nye værnepligtige, Mette Jacobsen, da hun første gang skal klæde om til uniform mellem de mandlige kolleger.

- Jamen altså. Når hun skifter tøj, så ser jeg bare den anden vej, siger en anden af de nye værnepligtige, Hassan Zeina, der har fået køjen lige ved siden af Mette Jacobsen.

De nye værnepligtige ved 4. kompagni, Trænregimentet er – uden at de vidste det på forhånd – del af et forsøg efter norsk forbillede, hvor man blander kønnene i alle funktioner for på den måde at lokke flere kvinder til en karriere i forsvaret.

- Den norske rapport viser, at det udligner kønsforskellene. Man føler sig mere lige, og det skaber faktisk større sammenhold mellem mænd og kvinder, forklarer kompagnichef Asbjørn Drechsler.

Ideen bliver da også tøvende, men positivt modtaget på 12-mandstuerne:

- Jeg er faktisk lidt glad for det, for jeg tænker, at der kommer ikke til at være så meget pigefnidder. Der må gerne være noget fjant og mandehørm. Der bliver lidt af hvert, tror jeg. Og der er plads til det hele, siger en af de nye værnepligtige, Rikke Tharier.