Samfund

- Hvad får 1. klasses elever til at kalde deres lærer luder?

- Eleverne kan finde på at rejse sig midt i timen og gå på toilettet. Det skal man ikke spørge om, det er en ret nu. Før i tiden rakte man pænt hånden op og spurgte: ”Må jeg?”. Nu går de bare.

Det fortæller den københavnske folkeskolelærer Svend Åge Andersen. Han har været fysiklærer i 17 år og er efter sin egen beskrivelse en lærer ”af den gamle skole”, der altid gør et nummer ud af at skære det ud i pap for sine elever, hvordan man opfører sig i et fysiklokale.

- Man må ikke løbe. Og ikke smage på tingene, som han siger.

Respekten er forsvundet

Debatten om elevernes respekt for deres lærere har bølget på TV 2 Nyhedernes Facebook-side siden sent i aftes .

”Det er en selvfølge, at forældre skal lære deres børn at respektere deres lærer”. Sådan lyder blot et af mange ensartede opslag på TV 2 Nyhedernes Facebook-side i kølvandet på Berlingskes Gallup-undersøgelse, der viste, at knap hver fjerde forældre mente, at eleverne ikke havde nok respekt for lærerne.

”Respekten for lærerne er forsvundet over de sidste 40 år”, skriver en læser, mens en anden tilføjer: ”Det var hvad man kunne forvente efter at politikerne de seneste år har nedgjort lærerne og ikke gjort andet end at fortælle om, hvor dovne og uduelige de der”.

TV 2 har i dag interviewet lærere om  eksempler på, hvad de oplever af mangel på respekt:

"Alt er til diskussion"

- Jeg oplever, at nogle elever tror at alting er til diskussion. At man har ret til at sige nej, hvis man ikke har lyst – og sige det på en ikke-pæn måde. Eleverne stiller spørgsmål ved min undervisning i klassen, som en undskyldning for at de ikke gider lave noget, siger københavnske Marianne Juul, der har været lærer i 30 år.

Svend Åge Andersen, lærer i 17 år

- Jeg hører nærmest dagligt om elever – helt ned til 1. klasse – der kan finde på at kalde deres lærer for en luder, fordi det ikke lige passer dem at lave matematik. Det er helt ude i hampen. Det er slet ikke rimeligt, for det påvirker jo kollegerne hen ad vejen, hvis det bliver ved, fortæller Svend Åge Andersen.

"Når forældrene taler dårligt om skolen"

En ting, som lærerne oplever har ændret sig, er forældrenes opbakning til skolen og lærerne:

- Jeg har overhørt en mor, der fuldstændigt nedgjorde sin søns skole overfor nogle andre voksne, mens barnet sad og hørte på det. Om hvor dårligt skolen behandlede hendes dreng, fordi hun havde fået nogle klager over drengen. Det er ikke så hensigtsmæssigt. Hvis man hører sine forældre tale dårligt om skolen, så har man jo heller ikke selv nogen respekt. Det er vigtigt at barnet stoler på, at skolen vil en det bedste. Det stoler man ikke på, hvis ens forældre fortæller noget andet, fortæller Marianne Juul.

Marianne Juul, lærer i 30 år

- Børn bliver pussenussede hele tiden. Hvis de har det sådan derhjemme, at de skal have deres vilje hele tiden, så skal de selvfølgeligt også have det i skolen, siger Svend Åge Andersen.

Et af svarene, mener han, er at de lærere, der har den samme klasse, bliver enige om en fælles linje:

- I den niende klasse jeg havde sidste år, da vidste eleverne, at vi lærere talte altså sammen. Når lærerne kører samme stil og har samme mening om tingene, så er det svært for eleverne at begynde at argumentere.  Der skal være helt klare retningslinjer for, hvad lærer-teamet accepterer og hvad teamet vil, i stedet for at lærerne stikker ud til højre og venstre, siger han.

Gode råd

  • Vær selv en autoritet i hjemmet - lær dit barn, at ikke alt står til diskussion.
  • Tal pænt om lærerne/skolen derhjemme - nedsættende kommentarer påvirker børnenes adfærd.
  • Bak kompromisløst op om skolen, når du taler med børnene.
  • Lær dit barn at respektere andre mennesker - vær selv et godt eksempel i hverdagen.