Guide: Sådan lærer du dit barn respekt
Forældrene spiller en vigtig rolle i forhold til at sikre, at deres børn ser lærerne i folkeskolen som en autoritet, lyder det fra både eksperter og interesseorganisationer.
En Gallup-undersøgelse i Berlingske viser, at knap hver fjerde forælder mener, at eleverne ikke har respekt over for lærerne. Samtidig viser undersøgelsen, at et stort flertal af forældrene mener, at det er vigtigt, at lærerne bliver respekteret som autoriteter i skolen.
Først og fremmest skal forældrene selv fremstå som en autoritet inden for hjemmets fire vægge. Nogle ting står ikke til diskussion, og det skal børnene lære at respektere, lyder det fra børne- og familiepsykolog John Halse.
- Lær dit barn, at ikke alt er til debat. Når lærerne siger, at man skal tie stille, så er det det, børnene skal. Det kan forældrene forberede deres børn til ved at have samme spilleregler derhjemme, siger han til TV 2.
Forældre som usynlig klassekammerat
Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, og organisationen Skole og Forældre er enige. Respekten for en voksen vil hjælpe lærerne meget, når der skal være ro i en klasse med 27 børn.
- Man skal arbejde med det, fra børnene er helt små. Hvis man beder børnene om at tie stille, så skal de gøre det. Det kan ikke nytte noget, at man skal diskutere det hver gang, fortæller Claus Hjortdal.
- Forældre er den usynlige klassekammerat. Så det vi siger og gør derhjemme, putter vi ned i skoletasken til børnene, og så kommer det med i skoletasken som en flok holdninger. Det gør rigtig meget ved børns adfærd i skolen, forklarer Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre.
Tal pænt om skolen over spisebordet
Et andet vigtigt råd til forældrene er at være varsomme med, hvordan de omtaler skolen over middagsbordet. Negative samtaler om lærerne bliver kodet ind i hovederne på børnene, og så kører det af sporet i klasseværelset.
- Som forældre har man som opgave at bakke kompromisløst op om det, skolen laver. Du skal ikke lufte din utilfredshed over for dine børn. De bevidste eller ubevidste signaler, som forældrene sender til deres børn, er dybt problematiske. Det er en slags undergravende virksomhed, siger John Halse.
Forældrene skal i stedet tage diskussionen direkte med lærerne eller skoleledelsen, og ikke "sidde hjemme over aftenbordet og svine lærerne til", som Claus Hjortdal udtrykker det.
Vær selv et godt eksempel
Skoleleder-formanden tilføjer i den forbindelse, at forældrene skal lære deres børn fra de første skoleår, at det er naturligt at have gode og dårlige dage.
- Man skal lære børnene at sige pyt ved at tage udgangspunkt i sin egen hverdag. Det er ikke altid kun gode dag, man kan få, siger Claus Hjortdal.
Han mener også helt grundlæggende, at forældrene bør opdrage deres børn i, hvordan man har respekt for andre mennesker.
- Det kan ikke nytte noget, hvis børnene ser, at man for eksempel sviner en p-vagt til. Man skal vise sine børn, hvordan man kan være et godt eksempel, mener Claus Hjortdal.
Du kan se et overblik over de gode råd til forældrene i faktaboksen.