Dét skal forældre ikke sige til deres børn om skolen

Knap hver fjerde forældre oplever, at eleverne ikke respekterer deres lærere. Samtidig viser undersøgelsen, at et stort flertal af forældrene mener, at det er vigtigt, at lærere respekteres som autoriteter i skolen.  Det viser en ny Gallup-undersøgelse fra Berlingske

Og forældre spiller en stor rolle i forhold til at sikre respekt i skolen. Det handler bl.a. om, at de ikke derhjemme taler læreren ned, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Mette With Hagensen fra Skole og Forældre er enig med ministeren. Hun opfordrer forældrene til at tænke sig om en ekstra gang, inden de siger noget. For ofte kommer de til - uden egentligt at ville det - at tale skolen ned.

- Forældre er den usynlige klassekammerat. Så det vi siger og gør derhjemme, putter vi ned i skoletasken til børnene og så kommer det med i skoletasken som en flok holdninger. Det gør rigtig meget ved børns adfærd i skolen. 

Samtidig understreger hun, at det er en svær opgave at løfte.

- Det handler om at få snakket skolen op. Vi skal ikke snakke om, at det bliver forfærdeligt at komme i skole om lidt, men i stedet snakke om de spændende fag, at det bliver godt at møde kammerater og læreren igen. At have de positive briller på omkring det at gå i skole, siger hun med henvisning til, at elever over hele landet nu tager hul på et nyt skoleår efter sommerferien.

En typisk kommentar kan være: Skal du til at have tysk? År, det var også et træls fag - tysk er åndsvagt. 

- Det er den holdning, vi sender med vores børn i skole. Far og mor synes, tysk er åndsvagt. Så jeg kan godt sidde og støje lidt i den time, siger Mette With Hagensen.

Hun mener, problemerne i bund og grund skal tages op i den gode samtale på skolen. 

- Skolen skal tydeligt kommunikere til os, hvad er det vi vil og hvad er det, vi kan løfte sammen. Det handler ikke om en abe, som skal skubbes frem og tilbage mellem skole og hjem. Begge parter skal arbejde for den respekt, siger hun. 

- Voksenproblemerne skal tages på voksenniveau og når vi er sammen med børnene, handler det om tale positivt om skolen, andre børn og selvfølgelig om lærerne. 

Politikerne har også et ansvar

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen mener, at en tredje part - udover forældre og lærere - også har et ansvar i forhold til, hvordan vi taler om skolen: Nemlig politikerne. 

- Politikere har også en opgave. Nu har vi haft tre skolereformer indenfor 10 år. Det er helt utroligt. Men hver gang har politikerne, for at forsvare deres reform, haft en tilbøjelighed til at være meget kritiske overfor, hvad der sker i folkeskolen i øjeblikket. Og det er også med til at sætte en stemning for, hvordan man omtaler skolen. Så der er mange håndtag, der skal tages fat i her, siger han. 

Han understreger, at rigtig mange forældre bakker skolen op og er parate til at tage et ansvar. Samtidig er der dog sket et paradigmeskifte, mener han.

- Der er en del forældre, som fokuserer meget på deres eget barn og dermed også føler, at man har ret til at kritisere skolen på et lidt løst grundlag. Selvfølgelig skal man kritisere skolen, hvis der er brug for det. Men man skal bare ikke gøre det overfor sit eget barn. Man skal tage fat i skolen og drøfte det. Ikke over middagsbordet derhjemme, lyder det fra Anders Bondo Christensen.