Samfund

Morten er minimalist og ejer 172 ting

Flere danskere vender sig nu mod en livsstil der er præget af shopping og jagten på det næste moderne must-have.

Det gælder for eksempel familier, der skærer helt ned på forbruget for at kunne arbejde mindre.

For eksempel vinder delebiler i øjeblikket frem - samtidig med at tusindvis af danskere bruger airbnb til at indkvartere sig eller udleje deres eget hjem privat.

Og så er der dem der vælger et helt minimalistisk liv, der går ud på at eje så få ting som muligt.

Det gælder Morten Brask, der har gjort det til en livsstil kun at eje det mest nødvendige.

En rundvisning i minimalistens hjem er hurtigt overstået. For Mortens Brask ejer så få ting som muligt. Helt præcis 172 ting.

Morten Brask er forfatter og for ham blev det alvor, da han skrev sin seneste roman. Den handler om tabet af sine to børn - tvillinger, der blev født for tidligt.

- Historien om at miste sine børn er meget stærk, og så skal sproget have en form for renhed. Der skal ikke være supermange metaforer. Så jeg begyndte at skrabe mere og mere af sproget, fortæller forfatteren til TV 2.

Holder styr på sine ting i Excel-ark

En litterær minimalisme som smittede af - og Morten Brask gik systematisk til værks. Han lagde alle sine ting frem på gulvet, og fandt ud af, hvad han kunne undvære.

Minimalistisk livsstil er især et hit i USA, men det er også en filosofi, der vinder mere og mere frem i Danmark.

- En modreaktion på forbrugerismen og materialismen med at man købte og købte og købte. Tomme kalorier, som man egentlig ikke blev særligt lykkelig af. Det har så skabt den her søgen efter noget mere, noget dybere, siger Eva Steensig, der er sociolog og livsstilsekspert.

Morten Brask beskriver den følelse, der fulgte, da han begyndte at skille sig af med sine ting.

- Jeg fik et dopamin-rush ved at komme af med alle de her ting, og så begyndte jeg at føle en eller anden form for fred, fordi der ikke var alt muligt rod at forholde sig til.

Hans 172 ting holder Morten Brask styr på i et Excel-ark.