Samfund

1,6 millioner timer overarbejde: Politiet kunne sende 1000 mand hjem i et år

De danske betjente knokler sig i år til en massiv overarbejdspukkel. Hele 865.000 timers overarbejde forventes det ifølge justitsministeriet, at de 10.500 politifolk vil have i overarbejdsbanken ved udløbet af 2015.

Det oplyser ministeriet til Folketinget.

Det er især det store arbejde med bevogtning af steder og personer, hvis sikkerhed anses for særligt truede siden angrebene i København i februar. Det arbejde trækker betjente fra hele landet til opgaver primært i hovedstaden og koster altså et enormt antal overarbejdstimer i løbet af 2015.

Arbejder mere efter 2011

Det er dog blot en del af det overarbejde, politiet reelt har oparbejdet. For i betjentenes fridøgnsbank - en ordning, hvor betjentene kan "gemme" deres overarbejde til senere afspadsering flere år efter, overarbejdet blev udført - er der også 800.000 timers overarbejde gemt fra tidligere, oplyser Politiforbundet.

- De timer, der er ophobet, er et udtryk for, at hver betjent har arbejdet mere, siden det i 2011 blev besluttet, at styrken skulle neddrosles med cirka 600 mand, fortæller Jørgen Jensen, formand for Københavns Vestegns Politiforening.

I alt har politiet altså 1,6 millioner timers overarbejde, der ikke er afviklet.

Skulle politiets samlede overarbejde afvikles med det samme, ville det svare til, at cirka 1000 politifolk - altså en tiendedel af politistyrken - skulle sendes hjem i et år, vurderer Politiforbundet.

Stigende sygefravær

Som TV 2 de seneste dage har fortalt, er sygefraværet efter terrorangrebet eksploderet. I månederne marts, april og maj i år steg fraværet med 18 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Samtidig venter en pensionsbombe også under politiet, hvor 1280 betjente er over 60 år, hvilket betyder, at de i princippet kan smide politiskiltet fra sig nu og gå på pension.

Rigspolitiets ledelse har på grund af ferie ikke kunnet stille op til interview om problemet. Rigspolitiet svarer dog i en mail:

"Regeringen har sikret, at politiet har penge til at udbetale den opsparede afspadsering, som især skyderierne i København i februar har ført med sig. Derudover er det korrekt, at der er opsparet yderligere frihed. Men langt hovedparten er fra den såkaldte fridøgnsbank, hvor medarbejderne selv vælger at spare timer op, eksempelvis til længere rejser eller pauser fra jobbet. Og det tal har været faldende de seneste par år."

Politiets overarbejde i 2015

Januar: 285.000 timer

Maj: 590.000 timer

31. december (skøn): 865.000 timer

Kilde: Justitsministeriet/ Rigspolitiet

De pressede betjente

TV 2 har henover sommeren sat fokus på landets politibetjente, som siden terrorangrebet i København i februar har været presset til det yderste.

Her kan du få et overblik over de historier, vi har bragt:

Efter terror: Betjente sygemelder sig på stribe

Politidirektør: Betjentene er under pres

Bevogtningsopgaver får konsekvenser: Sager om indbrud hober sig op

Pensionsbombe truer politiet: 1280 betjente kan smide skiltet

Pressede betjente: Tving os på gaden, og vi smider skiltet