Planer om mange flere vindmøller tæt på kysterne

Statens eget og politisk godkendte udbud på 350 MW svarende til over 100 store vindmøller i kystnære havmølleparker har allerede udløst kritik.

Men dette antal kan ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten mandag mangedobles via en helt anden ordning, nemlig den såkaldte åben dør-procedure, som administreres af Energistyrelsen.

Her er der reelt ingen begrænsning på, hvor mange møller der kan stilles op kun fire kilometer fra kysten.

Projektudvikleren tager selv initiativ til at etablere havmøller i et område, som kommuner og politikere vel at mærke ikke har udpeget.

Selv om tilskuddet er langt mindre end ved det statslige udbud, er der stor interesse for ordningen: Energistyrelsen behandler i øjeblikket 28 ansøgninger og har allerede givet tilladelse til forundersøgelser ved fem af projekterne.

Både politikere og Danmarks Naturfredningsforening kritiserer åben dør-proceduren for manglende overordnet planlægning og manglende indflydelse til kommuner og politikere.

- Det er sådan en slags wild-west-ordning hvor den, der kommer først til Energistyrelsen, muligvis kan få lov at sætte vindmøller op. Så der er ikke rigtig nogen begrænsning eller afvejning af, hvor det er, vi ønsker den vedvarende energi placeres, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, til TV 2.

Akademirådet under Kulturministeriet har tidligere kritiseret de store vindmøllers placering tæt på kysten, og KL's formand, borgmester Martin Damm (V), advarer også mod åben dør-ordningen, der kan medføre to store kystnære havmølleparker i hans egen Kalundborg Kommune.

- Jeg tror slet ikke, at politikerne har tænkt konsekvenserne igennem af åben dør-proceduren, siger han.

Det har ikke været muligt af få en kommentar fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Se hele interviewet med Ella Maria Bisschop-Larsen i videoen øverst i artiklen.