Derfor hænger flyene så lavt over København

Et flot syn, men en forfærdelig larm. Flyene suser lige over hovedet på hovedstaden i disse dage.

- Faktisk vil hele 250 fly lande ind over København det næste døgns tid, siger Dan Meincke i Københavns Lufthavn til TV 2.

De mange fly skyldes, at Københavns Lufthavn har sommerlukket den ene af hovedbanerne for at gennemføre en omfattende og nødvendig renovering.

Det betyder ekstra meget trafik på de to resterende baner, og ekstra meget trafik på den bane som tager i mod fly, der flyver ind over byen. 

CPH giver delvist vejret skylden

Det er ikke bare banerenoveringen, der sender flyene i cirkulation over byens tage. Det blæsende efterårslignende vejr og vindretningen betyder, at lufthavnen bliver nødt til at sende flyene ind over byen. Fly skal nemlig helst altid lande i modvind, da modvind hen over vingerne skaber opdrift.

- Netop i den her periode er der sommer og sol i Danmark. Bare ikke i år, og det rammer os lidt siger Dan Meincke, trafikchef i Københavns Lufthavn.

Blæst og vindretningen betyder at lufthavnen må bruge den såkaldte tværbane. Og det giver mere trafik ind over byen, end Københavns Lufthavn havde satset på.

- Vi havde regnet med at forstyrre københavnerne 2-3 gange i denne her 8 ugers periode, men nu har vi så allerede forstyrret dem tre gange, og i dag kommer vi til at forstyrre dem indtil klokken 23 i aften. Så vores kvote er allerede brugt, siger trafikchef Dan Meincke til TV 2.

Arbejdet kører i døgndrift

Den 1. september skal renoveringen af landingsbanen være slut. Og der bliver arbejdet i døgndrift, skriver Københavns Lufthavn på sin hjemmeside:

- For at begrænse generne for beboere i lokalområdet mest muligt, er det et arbejde, der normalt finder sted om natten. I år er vi dog nødt til at arbejde i døgndrift, fordi den ene af vores to hovedbaner har brug for en ekstra gennemgribende renovering.

Banen skal gøres klar til verdens største fly

Landingsbanen skal ikke bare renoveres. Den skal også gøres klar til at verdens største passagerfly, megajumboen Airbus A380, kan have fast base i Københavns Lufthavn.

Flyselskabet Emirates ønsker at starte ruten mellem København og Dubai op fra december i år, men flyet med plads til 616 passagerer kræver en bred landingsbane, som Københavns Lufthavn ikke har i øjeblikket.

Bredden på banen er afgørende, da en Airbus A380 er knap 73 meter lang og har et vingefang på næsten 80 meter. 

Om renoveringen

Renoveringen tager 2 måneder.

Kræver 30.000 tons asfalt

Lufthavnen fræser en 3,3 kilometer lang og 60 meter bred bane op og ligger 30.000 tons asfalt på rekordtid.

Det er ligeså meget asfalt som de 12 km. to-sporet motorvej, det går fra Peberholmen og hele vejen over Øresundsbroen.

Derudover skal der monteres 650 landingslys, trækkes 20 km kabler og nedgraves 5.5 km drænings rør til afvanding.

Der graves mere end 100.000 kubikmeter jord op som køres væk på flere end 10.000 fyldte lastvognstog.

Efterfølgende skal der plantes 250.000 m2 græs.