Samfund

Politidirektør: Betjentene er under pres

De danske politibetjente er under arbejdsmæssigt pres, efter betjente fra hele landet er blevet bedt om at arbejde et stort antal timer over siden angrebet i København 14. og 15. februar. Det indrømmer politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde, efter TV 2 har fået indsigt i tal, der viser, at danske betjentes sygefravær er steget betragteligt i perioden marts-maj i forhold til samme periode sidste år.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der har været en ekstraordinær belastning på Københavns Politi efter terrorangrebet den 14. og 15. februar. Det kan selvfølgelig mærkes i hele vores organisation, siger Thorkild Fogde til TV 2.

- Det belaster selvfølgelig personalet. Og derfor har vi taget en række initiativer både på den korte og lange bane. På den korte bane er vi ved at udbetale mere end 10 millioner kroner i overarbejdsbetaling. Vi har omlagt vores vagtplan henover sommerferien med henblik på at aflaste vores personale. Fordi vi anerkender det pres, de er under i øjeblikket.

Betvivler påvirkning

Hos Rigspolitiet er man dog ikke helt sikker på, at det store overarbejde - 400.000 timer fordelt på 10.500 betjente fra hele landet - er skyld i det øgede antal sygemeldinger.

"Rigspolitiet anerkender og værdsætter den ekstraordinære indsats, som mange politifolk har ydet det seneste halve år. Om det har påvirket sygefraværet er svært at sige, fordi der altid ses sæsonudsving i sygefraværsstatistikker," lyder det i en skriftlig udtalelse fra Rigspolitiets kommunikationsafdeling.

"Det er et løbende fokusområde for politiet at nedbringe sygefraværet - bl.a. ved at ansætte personale fra andre faggrupper til at løse opgaver, så politifolk kan frigøres til operativt arbejde, og de politifaglige ressourcer udnyttes bedst muligt i politiet," skriver Rigspolitiet.

Det var ikke muligt at få en udtalelse fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Steget med 41 procent

Både i Nordjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster, Københavns Vestegn og på Fyn er sygefraværet steget med 30 procent eller mere i forhold til 2014, viser tallene. Værst ser det ud for Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi, hvor sygefraværet er steget med 41 procent.

Ifølge Rigspolitiet er sygefraværet dog faldet i månederne efter maj.

Formand for Nordsjællands politiforening, Tom Steffensen, forstår godt, hvis den øgede arbejdsmængde betyder flere sygemeldinger.

- Det er sandsynligt, at det hænger sammen med, at man kører mange 12-timers vagter, siger Tom Steffensen til TV 2.

- Især om natten, fordi det forskyder biorytmerne i en almindelig menneskekrop. Det betyder også, at man er nemmere modtagelig for at blive syg, tilføjer han.