Daniel mistede sin far - og så begyndte hashmisbruget

På Blå Kors’ ungehus i Arden i Nordjylland er fem unge mennesker lige nu i behandling for deres hashmisbrug. Egentlig skulle behandlingstilbuddet først åbne til september, men efterspørgslen har været så stor, at man måtte åbne før tid.

En af dem, der får hjælp på hjemmet, er 21-årige Daniel Harvy Nielsen. Han fik sin første joint i gave på sin 17 års fødselsdag. Men misbruget eskalerede først to år senere, da hans far døde af kræft.

- Han trak sin sidste vejrtrækning i sofaen, mens jeg holdt ham i hånden. Jeg kunne ikke rigtig arbejde med de tanker, jeg kunne ikke rigtigt få dem ud. Og så kendte jeg den her udvej, og så brugte jeg den, siger han til TV 2.

Og netop personlige kriser kan føre til, at en joint i ny og næ munder ud i et misbrug.

Hash påvirker indlæringsevne

Ungehuset i Arden skal hjælpe hashmisbrugere i alderen 15 til 23 år. Morten Poulsen er daglig leder af stedet, og han mener, at der er brug for mere oplysning om de negative konsekvenser, som hashmisbrug har.

- Der er mange, der siger, at hash jo ikke er farligt. Nej, men hvis du ryger hash og bliver afhængig af det, så går det ud over din indlæringsevne, og det er ikke bare i forhold til skolen, men det er også i forhold til sociale kompetencer, siger han.

Han så gerne, at kampagner blev sat i værk for at oplyse om hash – for mens Sundhedsstyrelsen har sat 2,5 millioner kroner af til oplysning om alkohol, har hash ikke fået sin egen kampagne.

K og S vil have kampagner

Og det er der opbakning til på begge fløje af Folketinget.

- Min forventning er, at sundhedsministeren naturligvis tager kontakt til sin sundhedsstyrelse og til eksperterne i Danmark og så får lavet de kampagner, som skal til, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Også Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, vil arbejde for, at der bliver sat penge af til oplysning.

- der er mange unge, som tager meget let på det, og det tror jeg kan være farligt, fordi tit er hash jo starten på et hårdere misbrug. Så jeg synes klart at vi skal få afsat nogle flere oplysning midler til en hashkampagne, og det vil jeg og mit parti kæmpe for, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).