Mikkel røg hash som 12-årig: De skulle have tvunget mig i behandling

19-årige Mikkel Terkelsen lider i dag af angstanfald, som må dulmes dagligt med medicin. Han har svært ved at være blandt mange mennesker.

Det kommer af et årelangt hashmisbrug, som startede, da han var kun 12 år.

- Hvis jeg får det dårligt, begynder jeg at få svedeture og at blive lidt svimmel. Jeg vil bare gerne væk fra alle de mennesker. Så jeg kryber mig sammen. Jeg stikker af ind ad en sidegade, hvor jeg kan sidde lidt alene og ryge en smøg, fortæller han.

Fik angstanfald i Field's

Vendepunktet kom i 2012, da han fik sit første angstanfald umiddelbart efter at have taget et hvæs af en vens joint. Herefter gik han ind i stormagasinet Field's i København, hvor der var mange mennesker.

- Så fik jeg det dårligt lige pludseligt. Jeg vidste ikke, hvad det var, så jeg satte mig udenfor for at få noget luft. Jeg mistede vejret, det hele snurrede rundt, og jeg blev rigtig, rigtig svimmel, fortæller Mikkel Terkelsen.

I tre timer sad han på en bænk uden for Field's ude af stand til at rejse sig. Han ringede derfor til sin kontaktperson ved kommunen, som kom og hjalp ham hjem.

Siden har Mikkel Terkelsen ikke turdet ryge hash igen, og bare lugten fremkalder angstanfald.

Social angst hele livet

I dag ville han ønske, at kommunen og hans forældre havde gjort mere for at hjælpe ham ud af misbruget.

- De sagde: ”Du må ikke ryge hash, du skal stoppe med det”. Andet gjorde de ikke. Jeg havde brug for, at de ligesom var der lidt mere for mig og havde mig mere under opsyn, siger Mikkel Terkelsen.

Skulle du have været tvunget i behandling?

- Ja, det skulle man. På det tidspunkt skulle man nok tvinge mig hen til en psykolog eller en psykiater, siger Mikkel Terkelsen.

Han mener, at man skal hjælpe unge ud af deres hashmisbrug, før de ender som ham.

- Det er ikke sjovt at komme derud, hvor man skal have social angst hele livet, siger Mikkel Terkelsen.

Han har selv kæmpet sig ud af misbruget, men har siden fået bevilliget et års psykologhjælp, og det har hjulpet, fortæller han.