Samfund

Eksperter: Unge stofmisbrugere skal ikke selv vælge behandling

Kommunerne skal blive bedre til at hjælpe unge stofmisbrugere, og lovgivningen bør ændres, så børn over 15 år kan tvinges i behandling.

Det mener de eksperter, TV 2 har talt med, efter Tina Elkjær lørdag stod frem og fortalte om sin kamp med at skaffe hjælp til sin 15-årige søn, som hun mener har et hashmisbrug. Han mener nemlig ikke selv, der er et problem, og han kan ikke tvangsindlægges.

Fra man er fyldt 15 år, må man nemlig selv bestemme, om man ønsker behandling. Kun i særlige tilfælde kan man tvangsindlægge den unge stofmisbruger. Og det er for dårligt, mener Khaled Miari, pædagog og misbrugsbehandler. Han mener, at loven bør ændres.

- Vi skal passe på vores børn, og vi tager ikke vare på dem, hvis vi giver dem et valg, om de vil i behandling eller ej. Deres velvilje og deres sunde fornuft er jo forsvundet, når de har blæst hjernen væk, siger han.

Også speciallæge i psykiatri Henrik Rindom mener, at der skal gøres mere for at få de helt unge stofmisbrugere på rette køl.

- Når vi har med 15-årige at gøre, som ikke er motiverede, så har kommunerne en forpligtelse til at prøve at udrede disse børn på en bedre måde.

- Jeg ved godt, at kommunerne ikke har mange penge, men det her er altså et helt liv, det drejer sig om. Derfor skal de være bedre til at løse den her opgave, siger Henrik Rindom.

DF: Tvang er ikke vejen frem

Fra politisk hold er der dog ikke megen opbakning til at ændre loven, så 15-årige kan tvangsindlægges. Sundhedsordførerne for Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, Flemming Møller Mortensen (S) og Liselott Blixt (DF), mener begge, at det ikke nytter at indlægge et barn, der ikke ønsker hjælp.

- Tvang er ikke vejen frem nogen steder, for nogle gange er der en baggrund for, at man er startet, siger Liselott Blixt.

Hun mener, at man i stedet skal bruge mere tid på at løse de unges problemer, som har ledt dem ud i misbruget til at starte med.

Flemming Møller Mortensen vil gerne høre konkrete forslag til, hvad man kan stille op med unge, der ikke vil i behandling for deres misbrug.

- Jeg synes, det er meget let af eksperterne at sige, at kommunerne skal gøre mere, siger han.

Hans partifælle, socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at politikere både i kommunerne og på Christiansborg har været for dårlige til at arbejde med problemet.

- Noget af det handler om at forandre kultur på samme måde, som vi har gjort det på de danske arbejdspladser, hvor der for 20-30 år siden var almindeligt at tage en øl i frokostpausen, siger hun og sammenligner med, at det især på tekniske skoler næsten er normalt at ryge hash.