Samfund

Red Barnet advarer: Dine børns feriebilleder misbruges på nettet

Sommerferien er over os, og det betyder, at mange forældre deler feriebilleder af deres børn på sociale medier som Facebook og Instagram.

Men man skal passe på, når man deler sine billeder, advarer Red Barnet, der jævnligt støder på private billeder, der misbruges i seksuelle sammenhænge på nettet.

- Det kan være billeder af børn, der løber nøgne rundt i badebassinet i haven. Uskyldige, dejlige ferieminder. Men der er bare nogen, der kigger på de billeder med nogle andre øjne og bruger dem til noget andet, fortæller seniorrådgiver i Red Barnet, Gitte Jakobsen, til TV 2.

Billeder ender på sexsider

Red Barnet modtager dagligt anmeldelser om hjemmesider med børneporno, eller hvor børn fremstilles i seksuelle sammenhænge.

- I forbindelse med det arbejde ser vi rigtig mange hjemmesider, hvor der ligger billeder, som egentlig er helt almindelige billeder af børn, men billederne ligger i stærkt seksualiserede sammenhænge, hvor de slet ikke er tænkt til at være, siger Gitte Jakobsen.

- Problemet er stort, for ét billede, der ender et forkert sted, er et billede for meget. Hver gang er det jo et barns rettigheder, der bliver krænket, siger hun.

Beskyt dine billeder

Gitte Jakobsen fastslår, at man hos Red Barnet ikke er forskrækkede over billeder af afklædte børn. Det er som udgangspunkt helt uskyldigt, men man skal tænke sig om. Derfor opfordrer de til at tjekke sine privatindstillinger på de sociale medier, så du selv styrer, hvem du deler dine billeder med.

- Hvis de ligger på nettet, kan man ikke vide, hvad de bliver brugt til. Der er bare nogle voksne, som har seksuelle interesse i børn, som bruger billeder af børn til egen seksuel tilfredsstillelse. Så vi siger bare, tænk jer godt om, når I lægger billeder på nettet, siger Gitte Jakobsen.

Kan stamme fra hele verden

Hos Red Barnet kan man ikke se, hvor de private billeder, der ender på andre hjemmesider, stammer fra. Men Gitte Jakobsen ser ikke nogen grund til ikke at tro, at der ikke er danske børn imellem.

- Men danske børn ligner jo engelske, tyske og svenske børn, og selvom billeder ligger på en dansk hjemmeside, kan de stamme alle steder fra, siger Gitte Jakobsen.

Ifølge Red Barnet kan organisationen gøre andet end at advare om beskyttelse af sine privatbilleder. De helt almindelige børnebilleder er i sig selv ikke ulovlige, de ender bare forkerte steder. Billeder af stærk seksuel karakter eller overgrebsbilleder meldes til politiet og bliver efterforsket og delt til Europol og Interpol.

Har du oplevet, at dine private billeder blev misbrugt på nettet, vil TV 2 gerne høre fra dig. Kontakt os på mifs@tv2.dk.

T2Toolbox embed