Samfund

Nazijæger jagter 90-årig dansker for krigsforbrydelser

Verdens førende nazijæger, Efraim Zuroff, direktør for Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser, lander på mandag i København for at indgive politianmeldelse mod en 90-årig dansk mand for krigsforbrydelser begået i Hviderusland under Anden Verdenskrig, skriver Berlingske Tidende.

Den 90-årige dansker er angiveligt tidligere medlem af Frikorps Danmark.

- Eftersom det danske justitsministerium ikke har tænkt sig at gøre noget, har jeg besluttet at komme til København og personligt indgive en politianmeldelse, som er baseret på dokumentation og research. Vi håber, den fører til en retssag, siger Efraim Zuroff.

- Danske historikeres arbejde har med al tydelighed vist, at danskere var involveret i krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig. Da det endelig blev afsløret, burde det øjeblikkeligt have ført til yderligere efterforskning. Men det er desværre ikke sket. Det burde stå klart for alle, at hver dag der går uden en efterforskning, er et skridt på vejen til, at disse mennesker undviger retfærdigheden, siger Efraim Zuroff.

For nylig blev den 94-årige Oskar Gröning, der arbejdede som bogholder i koncentrationslejren Auschwitz, ved retten i Lüneburg i Tyksland idømt fire års fængsel for medvirken til drab på 300.000 mennesker.

Efraim Zuroff vil ikke overfor Berlingske gå i detaljer om den 90-årige, der dog mener at vide, at der er tale om en mand, der ifølge en politirapport fra 1945, der er gengivet i en bog af to danske historikere, har erkendt at have arbejdet som vagt i den hviderussiske udryddelseslejr Bobruisk. Men overfor Berlingske afviser manden enhver skyld.

Rettet 20.07.2015: Navnet på den 90-årige dansker er udeladt fra artiklen.