Samfund

Kæmpe eid-fest i København: 8000 muslimer fejrer ramadanens afslutning

Ramadanen er ovre.

Perioden, hvor muslimer verden over faster fra solopgang til solnedgang, afsluttes med en stor eid-fest med masser af mad og underholdning. Også i Valbyparken i København er både muslimer og folk med andre religiøse overbevisninger stimlet sammen. 8000 mennesker er mødt op for at fejre dagen, forklarer Imrah Shah, der er talsmand for Det Islamiske Trossamfund, til TV 2.

- Vi er samlet her til eid-fest, hvor Gud opfordrer os til, at fasten afsluttes, siger han.

På verdensplan anslås det, at cirka 1,6 milliarder muslimer i dag fejrer ramadanens afslutning.

- Ramadanen afsluttes, når vi ser en nymåne. Det gjorde vi torsdag, og derfor fejrer vi det i dag med denne fest. Der er masser af mad, underholdning og boder og forlystelser til børnene.

Du skal kun faste hvis du er rask

Ramadanen og fasten er én af de i alt fem søjler i Islam og derfor en vigtig del af religionen.

Men for børn, gravide, fysisk svage eller ældre mennesker er reglerne om, at man skal forblive fastende fra solopgang til solnedgang, mere lempelige. Tærer fasten hårdt på den fastende, så har man sågar pligt til at afbryde fasten, forklarer Imrah Shah.

- Hvis man bliver syg eller dårlig i sin faste, så skal man bryde den. Men er man fysisk rask, så er der intet problem i at faste.

 Tanker og almisser til svage og flygtninge

Selvom eid er en festdag, så skal der også være plads til tanker og bønner for de, der langt fra oplever en fest i hverdagen.

- Vi skal huske på de goder, vi har i dette land. Vi skal give almisser, donere to en halv procent af vores formue, til de svage. Vi skal også huske at tænke på de rekordmange flygtninge rundt om i verden, siger Imrah Shah.

- Men det her er en festdag. Vi giver børnene en rigtig god dag, og mange ikke-muslimske medborgere kommer også forbi til en god bid mad og festlighederne.

Du kan se indslaget med Imrah Shan fra eid-festen i Valbyparken øverst