Samfund

Kronisk træthed og feber: Isabella håber på svar om HPV-diagnose

Den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft skal nu undersøges på et større plan.

Det Europæiske Lægemiddel Agentur har mandag besluttet, at de vil undersøge, om de over 1300 piger, der har indberettet symptomer efter at have modtaget vaccinen, er blevet syge af den. Mistanken er på nuværende tidspunkt stærk, men intet kan bevises.

Det håber blandt andet 22-årige Isabella Dyrstad, at undersøgelsen kan lave om på.

- Kronisk træthed og forskellige ledsmerter. Jeg får også mavekramper og nærmest kronisk feber, fortæller hun til TV 2.  

Isabella Dyrstad har i høj grad forsøgt at finde ud af, hvad hun fejler, men lægerne er endnu ikke kommet frem til en konklusion. Fem gange har hun været indlagt. Hun har været til utallige undersøgelser, men gang på gang har det været det samme svar.

- Vi kan godt se, at du fejler noget, men vi kan ikke forklare, hvad du fejler, forklarer Isabella Dyrstad, at lægerne har sagt til hende.

1300 piger har indberettet bivirkninger

Isabella Dyrstad er glad for, at myndighederne tager pigernes lidelser alvorligt.

- Det er dejligt, at det bliver taget seriøst, og måske kan jeg blive bekræftet i, at der er noget her.

Det er dog kun to forskellige symptomer, der bliver undersøgt, på trods af, der er så mange indberetninger.

Det mener Jesper Mehlsen, forskningschef på Frederiksberg Hospital, er problematisk.

- Vi får ikke belyst hele situationen. Vores problem er, at vi ikke har en fælles diagnose, og vi bliver nødt til at blive enige om, hvordan vi skal diagnosticere disse piger.

Isabella Dyrstad håber, at en ny undersøgelse i august kan bringe hende tættere på en afgørelse om, hvad hun fejler. Af flere grunde.

- Det er hårdt ikke at vide, hvad du fejler. Jeg håber, jeg kan få en diagnose, så jeg i sidste ende kan få en behandling, der hjælper, siger hun.

Du kan se indslaget øverst  

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

Kritik af HPV-vaccinen

  • Sundhedsstyrelsen har, fra vaccinen blev indført i 2009 til andet kvartal 2015, modtaget 1586 indberetninger om formodede bivirkninger.
  • 543 af indberetningerne er kategoriseret som alvorlige.
  • Hvert år rammes omkring 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. 
  • Omkring 100 mister livet på grund af sygdommen.