Samfund

Cirkus Arena indrømmer: Vi slog grassat-elefanten

En af Cirkus Arenas elefanter gav lørdag en bil en gevaldig omgang klø under et optog i den sydsjællandske by Karrebæksminde. Nye billeder viser dog, at det ikke var tilfældigt, at elefantens mere dyriske instinkter overtog.

Nu indrømmer Cirkus Arenas direktør, Benny Berdino, over for TV 2, at det var en af cirkussets ansatte, der slog elefanten. I videoen ses det, at en mand slår elefanten med en pind, og det er formentligt det, der får fremprovokeret elefantens voldsomme reaktion.

- Der opstod en paniksituation, som vi prøvede på at afklare. Den blev afklaret. Der var ingen, der kom noget til, og jeg betvivler, at vores elefanter ville have gjort nogen publikummer noget, men det gik ud over dødt materiale (bilen, red.), siger Benny Berdino. 

Er det den rigtige måde at håndtere situationen på ved at slå et dyr?

- Det er ikke at slå den, som det måske kan opfattes. Man leder dem og tager dem i ørerne, og så har man en stok. Nu skal man regne med, at det er ikke en lille mus, man giver et klask, siger cirkusdirektøren.  

Elefantdyrlæge: Det er uanstændigt

Bjarne Clausen er dyrlæge og har de sidste mange år udelukkende beskæftiget sig med elefanter. De sidste 20 år har han arbejdet for National Elephant Institute i Thailand.

Han er fortørnet over Cirkus Arenas håndtering af elefanternes badetur.

- Hvis man har elefanter, skal man kunne kontrollere dem. Det kan cirkusset tydeligvis ikke. Hvis man arbejder med elefanter, bør der være mindst en mand med fuld kontrol over dyret. Per dyr. Det er slet ikke nok med én mand til tre elefanter, siger Bjarne Clausen til TV 2.

- Elefanter er dødsensfarlige dyr. De er ikke onde af natur, men de har ufatteligt mange kræfter. Bliver de presset, som de bliver her med en kødrand af mennesker omkring dem, så er det klart, at de reagerer.

- Elefanter hører ikke hjemme i underholdningsindustrien

Elefanter bliver ifølge Bjarne Clausen brugt som arbejdsdyr i blandt andet Thailand, men han synes ikke, de har nogen plads i cirkusser.

- Man bør spørge sig selv, om der overhovedet bør være elefanter i fangeskab. Zoologiske haver er måske okay, men de hører ikke hjemme i underholdningsbranchen, siger han.

Du kan se videoen øverst, hvor en Cirkus Arena-ansat slår elefanten, der derefter smadrer bilen. Hold øje med manden i den sorte bluse med stokken i hånden