Samfund

Forsker: Syriske flygtninge bliver i Danmark

Syrerne er den stĂžrste gruppe blandt de 14.000 asylsĂžgere, der sidste Ă„r kom til Danmark. Men muligheden for, at de i alt godt 12.000 syriske flygtninge og asylsĂžgere kan vende hjem, er minimal. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Intet tyder pÄ en lÞsning pÄ borgerkrigen, der ifÞlge nye tal fra FN's FlygtningehÞjkommissariat UNHCR har resulteret i fire millioner flygtninge i udlandet og 7,6 millioner internt fordrevne.

Danmark og andre vestlige lande mÄ derfor besinde sig pÄ, at de syriske flygtninge formentlig skal have permanent ophold.

Umuligt at vende hjem

SÄdan lyder meldingen fra den libanesiske forsker Maha Yahya, der i en ÄrrÊkke har vÊret rÄdgiver for FN og i dag er ansat ved den uafhÊngige amerikanskbaserede tÊnketank Carnegie i Beirut, hvor hun fÞlger flygtningesituationen i Syrien.

- I langt de fleste tilfĂŠlde vil de syriske flygtninge ende med at blive i de lande, hvor de sĂžger asyl.

- Syrien er delt mellem forskellige oprÞrsgrupper, og det vil gÞre det umuligt for mange at vende hjem. Vi har set et tilsvarende mÞnster i Irak, hvor meget fÄ flygtninge er vendt tilbage, siger Maha Yahya til Kristeligt Dagblad.

Taler kun arabisk

Den libanesiske forsker understreger, at det for mange af de syriske flygtninge er vanskeligt at omstille sig til et liv i Europa, blandt andet fordi de fleste syrere kun taler arabisk, og fordi uddannelsesniveauet blandt syrere er meget blandet.

Dansk FlygtningehjÊlps generalsekretÊr, Andreas Kamm, fortÊller, at der er et stÊrkt Þnske om at vende hjem blandt syriske flygtninge. Men hÄbet svinder, efterhÄnden som konflikten nu gÄr ind i sit femte Är.

- Hvis Syrien-konflikten tager ti Är, og syriske flygtninge slÄr sig ned i Danmark, og deres bÞrn lÊrer dansk, sÄ ved vi, at det er svÊrt at vende hjem, siger han til Kristeligt Dagblad.