Portræt af Blackwater: Mordere hjalp danske styrker i Irak

Søren Gade erkender, at han sammen med forsvars- og udenrigsministeriet ikke ligefrem ruttede med sandheden omkring samarbejdet med den amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.
Og det kan der være ganske gode grunde til, for Blackwater – der nu har skiftet navn til Academi – har været omstridt ikke mindst på grund af dets aktiviteter i Irak.
I 2007 beskrev Blackwater selv sine aktiviteter som ’militære’,’ lovhåndhævende’ og ’sikkerhedsfremmende’, men i 2014 blev af firmaet vagter dømt skyldige i drabene på 17 civile irakere i Bagdad, efter en episode, der fandt sted syv år tidligere – og kort før det danske forsvarsministerium indgik en samarbejdsaftale med den private sikkerhedstjeneste.
Massakre på civile irakere
Episoden, der midlertidigt fik det amerikanske udenrigsministerium til at inddrage Blackwaters licens, udspillede sig 16. september 2007, hvor ansatte fra tjenesten skød ind i en menneskemængde på Nisour-pladsen i Bagdad. Her blev 17 mennesker dræbt og yderligere 20 såret.
Vagterne hævdede under retssagen, at de havde været udsat for et bagholdsangreb og skød i selvforsvar for at sikre konvojen, mens de irakiske myndigheder fastholdt, at massakren var en umotiveret krigforbrydelse og forsikrede, at de ansvarlige ville blive retsforfulgt.
I retssagen, der skulle tage syv år på grund af adskillige tilbageskridt, og som skulle teste de irakiske vidners tiltro til det amerikanske retssystem, blev det til sidst konkluderet, at de 17 dødsfald ikke var et resultat af selvforsvar, men et overlagt angreb mod civile irakere.
Livstid og 30 års fængsel
Én af de tiltalte blev idømt livstid for mord, mens tre andre blev kendt skyldige i overlagt manddrab og idømt 30 års fængsel efter en krigsforbrydelse, der satte de diplomatiske bånd mellem det irakiske styre og USA på en hård prøve.
Blackwater har både før og efter været indblandet i andre omstridte episoder, og vagter fra tjenesten blev blandt andet i 2006 tiltalt for at have stået bag mordet på én af den irakiske vicepræsidents livvagter. Sagen mod Blackwater-agenten blev siden droppet, da det ikke lykkedes at samle beviser nok mod ham.
Efter præsident Barack Obamas indtog Det Hvide Hus i 2008, opsagde det amerikanske udenrigsministerium kontrakten med Blackwater, som på grund af sit blakkede ry herefter skiftede navn til Xe Services, og siden igen i 2011, hvor det kaldte sig Academi.
En regulær skandale
Forelagt oplysningerne fra Jyllands-Posten, der stammer fra den nu nedlagte Irak-kommission, får eksperter til at kalde regeringens håndtering af sagen for manipulation. Og hos Enhedslisten går man skridtet videre, og Pernille Skipper betragter det som bevidst mørklægning fra den tidligere regerings side.
- Jeg er oprigtigt forarget, for hvis det er sandt, at man har arbejdet sammen med et sikkerhedsfirma, der er på kant med love og regler som gælder i krig, og som også har stået bag en massakre på civile og bevidst har forsøgt at skjule det for Folketinget, så er det en regulær skandale, vi står over for, siger hun til TV 2.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Gade, da han er gået på ferie.