Samfund

Vil på verdensarv-liste: Derfor er nordsjællandsk skov så særlig

En rundkørsel, der forbinder otte helt lige grusveje. Sådan ser der ud, hvis man befinder sig midt i Kongens Jagtmarker, der også kaldes parforcejagtlandskabet.

Det lyder måske lidt kedeligt, men stedet og hele ideen er så unik, at det lørdag kan blive udråbt som et af de nye steder, som Unesco kalder 'verdensarv' - og som der derfor skal passes særligt godt på.

Fantastisk matematik

Området er grundlagt af Christian den 5. og strækker sig over Store Dyrehave, den sydlige del af Gribskov, Jægersborg Dyrehave og Jægersborg Hegn. Og netop "rundkørslen" og vejene er det, der gør stedet til noget helt særligt.

- Det fungerer som et kvadratnet, som deler skoven op i små stykker, fortæller Jette Baagø, direktør i Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

- Det så man som helt fantastisk i 1600-tallet, da det blev lavet, fordi man så på matematikken som den nye videnskab, og det var det, kongen brugte i dette tilfælde.

Kongens magt over naturen

Selve ideen med stjerneformen er ikke unik for den nordsjællandske skov - men det er udførelsen.

- Vi har importeret nogle ideer fra Frankrig og Tyskland, og så har vi lavet vores helt egen specielle og supermoderne version, som både er praktisk, når man skal ride i naturen, men som også symboliserer, at kongen har en magt over naturen.

Vejnettet blev - som områdets navn også antyder - brugt til jagt. Kongen stillede sig klar midt i "stjernen", mens hans mænd jagede vildt. Når så dyrene var blevet trætte, kaldte jægeren på kongen med et horn, og han kunne, takket være det smarte vejnet, nemt finde jægeren.

Flere turister

Jette Baagø håber meget på, at Kongens Jagtmarker kommer på Unescos verdensarvsliste.

- Det vil betyde, at vi kommer til at passe på vejene. Og så kommer det til at betyde noget for hele Nordsjælland. Der er jo masser af turisme forbundet med at få udpeget verdensarvsteder. Vi håber jo på, at der kommer mange flere på cykeltur i skovene gennem Nordsjælland, siger hun.

Ikke de eneste danskere

Også byen Christiansfeld, der ligger mellem Haderslev og Kolding, kan komme med på Unescos liste. Byen er grundlagt af den kristne Brødremenighed og er kendt for sin velbevarede bymidte.

Danmark har i forvejen Jellingmonumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg, Vadehavet, Stevns Klint og Ilulissat Isfjord i Grønland på Unescos liste.

Unesco

Unesco er FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Den står for Verdensarvslisten, som er en liste over bevaringsværdig natur, bygninger, hele byer og lignende.

Listen tæller blandt andet:

- Pyramiderne i Egypten

- Operahuset i Sydney

- Den Kinesiske Mur

- Byen Aleppo i Syrien

- Stonehenge i England

Danmark har følgende på Verdensarvslisten

- Jellingmonumenterne

- Roskilde Domkirke

- Kronborg

- Vadehavet

- Stevns Klint

- Ilulissat Isfjord, Grønland

Kilde: Unesco