Studerende på tidlig boligjagt: Lejlighed før studieplads

Først om en måned får årets nye studerende at vide, hvilket studie de er kommet ind på, og hvor i landet de så skal bo de næste år. Alligevel er ja

Først om en måned får årets nye studerende at vide, hvilket studie de er kommet ind på, og hvor i landet de så skal bo de næste år.

Alligevel er jagten på studieboliger for længst gået ind.

Mette Frehr er en af de nye studerende, der har begyndt sine forberedelser i god tid.

Hun vil være sygeplejerske. Så meget ligger helt fast. Nu er det spændende bare hvilken skole hun kan komme ind på.

- Jeg har søgt Esbjerg som førsteprioritet. Og så Vejle og Sønderborg og så Slagelse, Nykøbing Falster, Næstved og Bornholm som sidste prioritet, remser hun op.

I alt otte forskellige skoler i syv forskellige byer.

I den situationen kan man enten vælge at vente med at begynde boligjagten. Eller man kan gøre som Mette Frehr: Begynde at søge i god tid og så håbe på det bedste.

Hendes boligjagt har allerede givet bonus i Esbjerg. Allerede den 20. maj skrev hun under på en lejekontrakt.

Og så er det bare at vente på det brev, der ligger i postkassen den 30. juli og afslører, om Mette Frehr så også kommer ind på sygeplejeskolen i Esbjerg.

- Det er for at være sikker på, at man får noget at bo i. Man hører jo også om nogle, som kommer ind på et studie, men så går der et halvt år inden de får noget at bo i, siger Mette Frehr.

Den tankegang, som nogen vil kalde forudseenhed og andre vil kalde chance-rytteri, giver faktisk god mening, siger en ekspert. Der er nemlig markant færre om buddet på boligmarkedet før august.

 I juni måned er der i gennemsnit 3,5 boligsøgende per opslået bolig. Det tal stiger til 3,8 i juli. Og så et hop på cirka 25 procent til 4.5 boligsøgende per bolig i august. Der kan det være risikoen værd at søge bolig i god tid.

- Vi anbefaler, at man indleder boligsøgningen allerede nu. Det er ofte risikoen værd. For nogle gange kan det bedre betale sig at betale for meget husleje, fremfor pludselig at stå uden bolig, siger Kristian Matthes, der er partner i boligsiden Lejebolig.dk.