Samfund

Indberetningsbunke over HPV-vaccines bivirkninger vokser

Tre vaccinestik skal beskytte unge mod blandt andet livmoderhalskræft, men der bliver indberettet stadig flere bivirkninger ved den omstridte HPV-vaccine.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen ifølge Berlingske.

I årets første kvartal modtog styrelsen 77 indberetninger om symptomer, som læger eller pårørende mistænker skyldes HPV-vaccine. 41 af dem blev kategoriseret som alvorlige, fremgår det af juniudgaven af Nyt om Bivirkninger.

Til sammenligning modtog styrelsen i fjerde kvartal 2014 69 indberetninger, hvoraf 39 var alvorlige.

Skræmmende

Talsmand Trine Larsen fra HPV-Update, der er en patientforening for HPV-vaccineskadede og deres pårørende, er bekymret.

- Det er skræmmende, at vi ser en stigning i antallet af indberetninger, og alt tyder på, at de skyder yderligere kraftigt i vejret i øjeblikket, siger hun til Berlingske og fortsætter:

- I mange af tilfældene vurderes der at være tale om "utilstrækkelig dokumentation", og det viser jo, at der er stort behov for at få forsket i emnet. Det viser også, at der er behov for øget information om, at der altså er usikkerhed om denne vaccine.

Selvom det kun i fem tilfælde er lykkedes Sundhedsstyrelsen at fastslå en mulig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer, giver styrelsen udtryk for stigende bekymring og tager indberetningerne "meget alvorligt".

Styrelsen peger ifølge Berlingske ligeledes på, at der mangler forskning på området.

Hævelser og smerter

Bivirkninger, hvor der kan være en sammenhæng med vaccinen, er svimmelhed og synsforstyrrelser eller "ledsymptomer med hævelse/smerte" ganske få dage efter stikket, skriver styrelsen.

Den voksende bunke med indberetninger har fået Sundhedsstyrelsen til at søsætte et projekt, hvor de indberetninger om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen, som er klassificeret som alvorlige, bliver gennemgået.

Målet er at have resultaterne klar til efteråret. Her skal EU's bivirkningskomité gennemgå sikkerheden ved HPV-vaccinen, der tilbydes til alle danske piger fra 12-års-alderen.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.