Samfund

Forsøg med ny grænsekontrol: Så mange blev anholdt på et halvt år

Et forsøg med øget videoovervågning og nummerpladescannere ved den dansk-tyske grænse har givet Udlændingekontrollen ved Syd- og Sønderjyllands Politi anledning til optimisme i jagten på kriminelle, der tidligere frit har bevæget sig ind og ud af landet.

- Det her er et superværktøj, og vi glæder os til, at det bliver implementeret permanent, lyder udmeldingen fra chefen for Udlændingekontrollen, Palle Linné til TV 2.

Han henviser til de tre måneder i efteråret 2013, hvor man på Rigspolitiets initiativ indførte videoovervågning og automatiske nummerpladescannere i bestræbelserne på at føre politiet på sporet af kriminelle på vej ind og ud af Danmark.

Og resultatet har været opløftende, forklarer Palle Linné.

- Vi har i løbet af tre måneder anholdt 45 personer – langt hovedparten af dem på vej ud af landet, siger han og tilføjer, at en stor del af anholdelserne drejer sig om tyveri af køretøjer, der var på vej til at blive kørt ud af landet.

Rulles ud i 2016

Systemet har dog også ført til anholdelser for narkokriminalitet og forsikringssvindel, og ifølge Palle Linné, ser man hos Udlændingekontrollen frem til, at projektet bliver rullet ud.

En plan som Rigspolitiet ifølge dagbladet Information planlægger at være i mål med i midten af 2016.

Til den tid vil Rigspolitiet have installeret 17 stationære kameraer placeret i det grænsenære område, og dermed have mulighed for at aflæse nummerplader på forbipasserende danske og udenlandske biler.

Systemet kan derefter analysere nummerpladen og angive, om pladen er efterlyst i andre Schengen-lande eller om bilen står registreret i egne databaser.

Politiets arbejde lettere

Planen er at iværksætte en ny forsøgsperiode i slutningen af 2015 og derefter løbende implementere systemet, så det er fuldt operationelt i midten af 2016.  Og det ser man frem til ved grænsen, hvor udlændingekontrollen flere gange haft god hjælp af politiet i Tyskland, mens man i andre tilfælde har stoppet mistænkte, inden de krydser grænsen.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvor mange af disse køretøjer, vi ville have fanget uden systemet, men generelt er det fantastisk redskab, der gør politiets arbejde noget lettere. Det er vel også derfor, man nu vil indføre det permanent, siger Palle Linné.

Han tilføjer, at systemet også vil kunne hjælpe med at komme på sporet af de stigende antal menneskesmuglere, der transporterer illegale flygtninge til Danmark på bagsædet af biler.