Samfund

Danskerne mæsker sig i ulovligt fangede ål

Det vrimler med ulovlige ålefælder i de danske fjorde.

I det første halve år af 2015 har Fiskerikontrollen alene i Østjylland fundet omkring 140 ulovlige ålefælder i Norsminde, Randers og Mariager fjorde. Det fortæller DR Østjylland.

Det er næsten tre gange så mange som i samme periode sidste år.

Vicefiskeriinspektør Claus Wille fra Fiskerikontrollen mener, at ålene bliver solgt videre.

- Når man bruger så mange fælder, så tror jeg ikke, at det bare er en enkelt mand, der går rundt og hygger sig med sådan noget. Så er man flere om det, og så kan det næsten kun være med salg for øje, siger han.

Han mener, at salget først og fremmest sker til private, som lige køber en ål nede på havnen.

- Danskernes hang til ålegilder med stuvede kartofler gør det altid muligt at komme af med de ulovligt fangede ål, siger Claus Wille.

Ålen er en truet fisk, men man må godt fange den bare ikke med de såkaldte ålefælder, som er vældigt effektive. Det skal være med garn eller med ruser.

Bliver man taget i at fange med ulovlige redskaber, kan det give en bøde på op til 10.000 kroner, lige som man kan miste retten til at fiske i op til et år.

Men det er tæt på umuligt at få fat i de fiskere, der fanger ål med de ulovlige fælder.

I det første halve år af i år fandt Fiskerikontrollen omkring 140 ulovlige ålefælder i de tre østjyske fjorde.

Men man har ikke fanget nogle af de fiskere, der står bag de ulovlige redskaber, siger vicefiskerinspektør Claus Wille.

- Det har været meget svært for os, for hvis de fornemmer, at vi er på fjorden, så går de ud og tømmer deres fælder. De ved jo godt, at der venter dem en stor bøde, hvis vi får fingre i dem, og vi skal bruge forholdsvis mange ressourcer på at ligge på lur og tage dem på fersk gerning, siger han.

Claus Wille tror, at det er flere forskellige gerningsmænd, der sætter ålefælderne ud.

- Vi har så stor en geografisk spredning her i Østjylland, at det ikke kan være en og samme person. Der er flere om det, som agerer uafhængigt af hinanden, mener han.