HPV-piger strømmer til nye centre: Så lang er ventetiden

Unge piger er strømmet til det nye behandlingstilbud for piger med symptomer, der kan være udløst af HPV-vaccine. En af dem, der har sikret sig en tid er 14-årige Thea Skov Schmidt, der lider af kramper, hjertebanken og synsforstyrrelser. Symptomer, som hun selv tilskriver HPV-vaccinen, som hun fik for to år siden.

Det nye behandlingstilbud åbnede 1. juni og allerede nu har så mange piger henvendt sig, at der i nogle regioner allerede er en ventetid på seks eller ni måneder.

- Ventetiden går ud over os piger, for bivirkningerne kan jo godt blive værre. Det har jeg oplevet inden for det sidste halve år. Jeg har fået flere synsforstyrrelser, og nu er der også kommet hurtig hjertebanken til, fortæller Thea Skov Schmidt.

Det er netop debatten om HPV-vaccinen og de mulige bivirkninger, der har fået regionerne til at åbne et særligt tilbud til pigerne i alle regioner. Men tilstrømningen til det nye tilbud er kommet bag på alle.

- Det er cirka 60 procent flere end vi havde regnet med. Vi troede, at det var cirka én ud af 10.000 der havde det. Nu ser det ud til, at det er i hvert fald to ud af 10.000. Så lige pludseligt er det fordoblet. Det kunne man ikke have forudset, siger en af de specialister, der skal tage sig af pigerne, overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital.

- Vi har lagt et program nu, så vi kan gøre det så rationelt som muligt. Fra august kan vi tage fem om dagen, så vi i løbet af efteråret frem til årsskiftet kan nå at få afviklet den pukkel, der har ophobet sig. Så det kommer til at tage lidt lang tid, fortæller han.

Det samme billede tegner sig på de øvrige centre i de fem regioner. Ventetiden varierer fra seks til ni måneder for nogle af de piger, der er strømmet til i de første dage af juni.

- Der har været en meget stor interesse. Nok også på grund af den store medieomtale, der har været, men også fordi det har været noget, der har været efterlyst i et stykke tid. Mange af de piger, der er blevet henvist, har haft symptomer i flere år. Så det vi oplever nu er en ventelistepukkel. En ophobning af patienter og nu skal vi så gøre vores bedste for at få afviklet den store ophobning, siger den politisk ansvarlige i regionerne, socialdemokraten Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Hun understreger, at regionerne efter hendes mening har holdt hvad de har lovet ved at skabe de fem nye ”indgange” til sygehussystemet for de unge piger:

 - Vi har hele tiden sagt, at én indgang det er et sted, der kan koordinere og tage hånd om og sikre, at de unge piger og kvinder ikke bliver tabt igennem systemet, som nogle af dem har oplevet tidligere. Men der skal stadigvæk mange forskellige specialister ind og vurdere de mange forskellige og komplekse symptomer, som pigerne har, siger hun.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige. 

Undersøgelse for livmoderhalskræft

  • Danmark har et mål om, at 75 procent af alle inviterede kvinder får taget en prøve inden for 270 dage. Men de seneste tal fra årsrapporten i 2012 viser, at kun 64 procent af kvinderne gør det.
  • Samtidig er det et nationalt mål, at 85 procent af danske kvinder skal undersøges for livmoderhalskræft. Det er altså både de kvinder, der deltager i screeningen, og kvinder, der selv henvender sig til en læge, eller hvor egen læge opfordrer til det. Også her klarer Danmark ikke egne krav. Tallet fra 2012 ligger på 75 procent. Kilde: sundhed.dk og cancer.dk