Danskere ser mange flere muslimer end der er

En måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, viser, at danskerne i gennemsnit forestiller sig, at 9,4 procent af befolkningen - eller et godt stykke over en halv million - er muslimer. Det korrekte tal er dog nærmere det halve.

Der findes ikke officielle opgørelser over antallet af muslimer i Danmark, men det skøn, der i forskerkredse går for at være det mest præcise, står en lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet for.

Brian Arly Jacobsen kigger på tal fra Danmarks Statistik, fokuserer på nationaliteter fra lande med betydelig muslimske befolkningsgrupper og sammenholder det med lokale folkeoptællinger. Ud fra den metode er det korrekte antal muslimer cirka 263.800, hvilket svarer til 4,7 procent af befolkningen, skriver Politiken onsdag.

Politikere og mediers skyld

Ifølge Brian Arly Jacobsen har især medier og politikere et ansvar for tendensen til at overvurdere muslimernes volumen. En antagelse, som en række andre forskere på området bakker op om.

- Politikerne taler simpelthen emnet op sammen med medierne, og det påvirker folks opfattelse af omfanget, siger han til Politiken.

DF: De gør sig dårligt bemærket

Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Inger Støjberg fra Venstre er kendt som hårde hunde i debatten, mens SF’eren Özlem Cekic ofte angriber den måde, moderate muslimer som hende selv bliver slået i hartkorn med ekstremister på, skriver Politiken.

- Der er problemer med muslimer. Så de vil automatisk komme til at fylde mere i debatten, siger Inger Støjberg til Politiken.

- Grunden til, at danskerne tror, der er mange muslimer i Danmark, er, at en del af dem har en tendens til at gøre sig bemærket på en måde, som de fleste danskere ikke synes er så heldig, og det bemærker folk, siger Martin Henriksen til Politiken.

Gælder også akademikere

Özlem Cekic er lodret uenig:

- Politikere på Christiansborg er rigtig gode til at puste til frygten og sætte befolkningsgrupper op imod hinanden, siger hun til Politiken.

Danskerne skyder ikke kun skævt, når det gælder muslimer. For eksempel tror vi, at der er langt flere akademikere i landet, end tilfældet er, skriver Politiken.