Tager med til jobsamtale: Curlingforældre kan ikke give slip
I klippet over artiklen kan du møde Jacob Friberg, der som 18-årig havde sin far med til jobsamtale.
Mange kender begrebet "curlingforældre," der dækker de mødre og fædre, som ordner alting for deres børn. Men flere organisationer mener nu, at curlingforældrene har taget overhånd - og følger deres børn langt ind i de voksnes rækker.
Et af de steder, hvor man ofte oplever forældre tage sig af de udfordringer, som deres voksne børn burde klare selv, er Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.
- Vi oplever, at forældre til voksne mennesker i begyndelsen af 20’erne både ringer forud for ansøgninger og vil have at vide, hvordan skal de udformes, og vi oplever, at de så også, når de får afslag, så ringer forældrene op for at høre, at det kan da ikke passe, og de forestiller sig, at de da har gjort det på den rigtige måde og så videre, fortæller forstander Nadia Kløvedal Reich.
Vil helst tale direkte
Og eksemplerne er mange. Hos fagforeningen og a-kassen Krifa oplever man ofte at blive kontaktet af kundernes forældre, der vil ordne børnenes problemer.
- Vi siger altid, det er rigtigt fint, at du ringer på vegne af din søn, men kan du ikke få Peter til at ringe ind, når han kan, fordi det giver jo ingen mening at sidde og tale med en forælder om det her, forklarer jurist i Krifa Helle Skjøde Knudsen, der kan fortælle om flere oplevelser med curlingforældrene.
Fortsætter ind i efterlønsalderen
Blandt Krifas eksempler er en mor til en kunde, som har en god stilling i et internationalt firma. Hun ringer for at høre til forskellige ansættelsesretlige problemstillinger, for sønnen er lige til fodbold.
Eller manden, der ringer for at få hjælp til at løse problemer med sin søns arbejdsvilkår - selv om sønnen har en lederstilling og i øvrigt selv også er familiefar. Faderen afslører endda, at det også er ham, der sørger for, at sønnens bil kommer til service.
Og noget kunne tyde på, at curlingforældre aldrig giver slip: En enkelt gang har en mand på cirka 60 år haft sin far med til en samtale om efterløn.
Mangler selvtillid
Hos Dansk Erhverv kender man også udmærket de personer, der har fået lidt for meget hjælp af forældrene gennem tilværelsen, fortæller underdirektør og HR-chef Rikke Ørum.
- Det er faktisk en udfordring, og heldigvis så lærer de unge det jo, men vi skal altså som arbejdsgiver bruge rigtigt meget tid på, kan man sige, at opdrage dem, der hvor de burde have lært det hjemmefra.
- Og så er det også den her manglende selvtillid, at de også helt - nogle gange mangler troen på, at de faktisk kan, fordi de ikke har været vant til at møde den her modstand og derfor går ned på det.