Samfund

Ulovlige patientoplysninger kan ikke slettes helt

Selv om Region Syddanmark lige nu er i gang med at slette alle de ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD), så betyder det ikke, at alle de ulovlige oplysninger om os er væk.

Det skriver DR Syd.

Gennem årene har omkring 50 forskningsprojekter nemlig fået adgang til oplysningerne om danskerens sygdomme og lægebesøg - og en del af de oplysninger er blandt dem, som nu er ulovlige.

Afdelingschef Mads Haugaard fra Region Syddanmark forklarer, at regionen ikke kan forlange de ellers ulovlige oplysninger slettet. Det har regionen ikke myndighed til.

- Vi har skrevet et brev til forskerholdene og forklaret dem situationen og opfordret dem til at slette materialet, siger Mads Haugaard.

Det er i sidste ende Datatilsynet, som kan tvinge forskerne til at slette materialet.

Da sagen om de ulovligt indsamlede data først begyndte, meldte Rigsarkivet ud, at det vil have en kopi af databasen, som det fandt bevaringsværdigt.

Kulturminister Marianne Jelved (R) sagde først, at hun var parat til at sætte en stopper for, at Rigsarkivet kunne få de ulovligt indsamlede oplysninger.

Siden skiftede hun mening. I februar skrev hun i en pressemeddelelse, at oplysningerne har historisk værdi og derfor ikke må slettes.

I april blev det så meldt ud, at ministeren igen havde skiftet standpunkt og nu slog fast, at de ulovlige DAMD-data skulle slettes.

De mange data om danskernes sygdomme og lægebesøg er siden 2007 indsamlet fra de praktiserende læger og sendt til DAMD, men i november sidste år måtte Statens Serum Institut erkende, at oplysningerne var indsamlet ulovligt.